Selaković položio venac na spomenik kralju Petru i Aleksandru Karađorđeviću

PARIZ: Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković danas je, tokom zvanične posete Francuskoj, sa gradonačelnikom 16. arondinsmana Pariza Fransisom Fišerom, položio venac na spomenik kralju Petru i kralju Aleksandru Karađorđeviću.
Nikola Selaković Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Spomenik, posvećen primarno kralju Aleksandru I Karađorđeviću, ubijenom 1934. godine u atentatu u Francuskoj, ali i njegovom ocu kralju Petru I Karađorđeviću, predstavlja zajedničku spomeničku kompoziciju.

Selaković je istakao da 16. arondinsman u Parizu svedoči o prijateljstvu i savezništvu srpskog i francuskog naroda.

„Dugo vremena je spomenik kralju Petru Oslobodiocu i Kralju Aleksandru Ujedinitelju u Parizu bio jedini spomenik srpskim velikanima, šefovima srpske države iz najtežeg perioda njene moderne istorije. Secahnje na ove velike vladare i vojskovođe u drugoj polovini 20. veka čuvao je upravo taj spomenik u Francuskoj, jer su ideološki neistomišljenici i okupatori sve spomenike srpskim kraljevima uništili“, podsetio je Selaković.

On je dodao da bi svaki Srbin, kada dođe u Pariz, pored Luvra i Trijumfalne kapije i drugih znamenitosti, trebalo da obiđe i ovaj spomenik.

Gradonačelnik 16. arondinsmana Pariza Fransis Fišer rekao je da je došao da oda počast Srbiji, savezniku i prijatelju Francuske.

„Bez obzira što smo u bliskoj prošlosti imali nesuglasice, a Francuska i EU imali manje razumevanja za krizu u bivšoj Jugoslaviji, mi ne zaboravljamo da je Srbija naš prijatelj i saveznik. Zato sam danas ovde“, rekao je Fišer, poželevši dobrodošlicu srpskoj delegaciji.

Selaković je naglasio da je na spomeniku, pored srpskih kraljeva, prikazan i peti srpski vojvoda, veliki dobrotvor i prijatelj Srbije, maršal Franš D“ Epere.

„Mi uspomenu na savezništvo sa Francuskom čuvamo predivnom Spomenikom zahvalnosti Francuskoj, koji smo pre tri godine obnovili i koji su ponovo otkrili predsednik Francuske Emanuel Makron i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Francuzi čuvaju sećanje na naše prijateljstvo i savezništvo ovim spomenikom“, istakao je Selaković.

On je dodao da nema mnogo naroda koji imaju spomenik na takvom mestu u Parizu.

„To nas sve obavezuje na dalju saradnju koja je veoma ozbiljna u ekonomiji, kao i vojno-tehnička saradnja, a još više ćemo jačati saradnju u kulturi i obrazovanju“, poručio je Selaković.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*