Selaković: Srbija snažno posvećena Povelji i principima UN

Selaković: Srbija snažno posvećena Povelji i principima UN 1Foto: MSP

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković obratio se danas na obeležavanju Dana Ujedinjenih nacija, povodom 76. godišnjice ove međunarodne organizacije, i poručio da je ovaj dan prilika da se svi podsetimo osnovnih principa Ujedinjenih nacija.

Selaković je istakao da smo ponosni što Jugoslavija spada u osnivače UN i što je bila među prvih 50 potpisnica Povelje, uzkazavši da je Srbija, jedna od naslednica Jugoslavije, snažno posvećena ciljevima i principima tog dokumenta.

Naglasio je da naša zemlja pridaje poseban značaj UN u kontekstu očuvanja svog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, čime brani ne samo sopstvene nacionalne interese, već i međunarodno pravo i ključne principe Povelje.

„U svakoj prilici ističemo da je rezolucija SB UN 1244, koja potvrđuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, i dalje na snazi. Statusno neutralno prisustvo UNMIK, u nesmanjenom obimu, nastavlja da bude od suštinskog značaja za stabilnost i stvaranje uslova koji treba da vode ka trajnom i održivom rešenju za pitanje Kosova i Metohije, te očekujemo da ta misija nastavi sa sprovođenjem svog mandata“, kazao je Selakovič.

On je naveo da Srbija snažno podržava princip multilateralizma, rekavši da se samo zajedničkim delovanjem, međusobnim usaglašavanjem i uvažavanjem mogu naći odgovori u suočavanju sa izuzetno složenim savremenim globalnim izazovima.

„Naša podrška multilateralizmu nedavno je izražena i potvrđena i kroz obeležavanje 60. godišnjice Prvog samita Pokreta nesvrstanih zemalja, čiji principi, ciljevi i aktivnosti su inspirisani osnovnim načelima i ciljevima Ujedinjenih nacija“, rekao je Selaković, napomenuvši da je pomenuta konferencija, na kojoj je učestvovalo 120 delegacija, bila jedan od najvećih multilateralnih skupova ove godine u Evropi i svetu.

Govoreći o pandemiji korona virusa, Selaković je istakao da je Srbija posvećena učešću u formulisanju koordinisanih, globalnih odgovora i sprovođenju mera za oporavak od pandemije i održivu obnovu.

„Srbija je tokom pandemije pokazala visok stepen odgovornosti i solidarnosti i donirala je više od milion doza vakcina državama u regionu, ali i u drugim krajevima sveta“, rekao je Selaković.

Poručio je i da Srbija visoko uvažava ulogu sistema UN u očuvanju mira i sprečavanju sukoba u svetu, dodajući da se naša posvećenost ogleda i kroz učešće u mirovnim misijama UN i EU.

Ukazao je i da je Srbija snažno posvećena sprovođenju Agende 2030 UN i implementaciji Pariskog sporazuma o klimatskim promenama.

„Pored izrade zakonskih okvira i ključnih dokumenata u oblasti zaštite životne sredine, poput Zakona o klimatskim promenama, Srbija strateški radi i na planiranju investicija u tom sektoru“, kazao je Selaković i dodao da je naša aktivna uloga potvrđena izborom Srbije za jednog od potpredsednika na predstojećoj 26. Konferenciji država članica Okvirne konvencije UN o klimatskim promenama.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*