Selaković u Kairu: Dosta prostora za unapređenje ekonomske saradnje

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se u Kairu sa predsednikom Egipta Abdelom Fatahom el Sisijem, kojeg je zvanično pozvao da dođe u Beograd u oktobru, kada se obeležava 60 godina od Prve konferencije Pokreta nesvrstanih.

Nikola Selaković je rekao da sastanak sa El Sisijem predstavlja sjajno iskustvo za njega.

Selaković u Kairu: Dosta prostora za unapređenje ekonomske saradnje

Selaković u Kairu: Dosta prostora za unapređenje ekonomske saradnje

„Mnogo sam naučio i mogu samo da kažem da sam počastvovan što sam mogao da prenesem najsrdačnije pozdrave našeg predsednika Aleksandra Vučića predsedniku El Sisiju“, rekao je Selaković na konferenciji za novinare u Kairu.

Šef srpske diplomatije sastao se i sa ministrom inostranih poslova Egipta Samehom Hasanom Šukrijem, sa kojim je, kako je rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare, razgovarao o odnosima dveju zemalja, kako na političkom, tako i na ekonomskom planu.

Selaković je kazao da postoji dosta prostora za unapređenje ekonomskih odnosa između dve zemlje i u tom smislu naveo da su oblasti u kojima se najviše odnosi mogu unaprediti poljoprivreda, turizam, telekomunikacije, energetika i zdravstveni sektor.

„Razgovor je bila prilika i da vidimo koliko su duboki koreni saradnje i tradicionalno prijateljstvo dve nacije. Zaključili smo danas da tradicionalno dobri odnosi između Srbije i Egipta imaju jake istorijske korene, a s vremena na vreme bili su i odlični, naročito u vreme predsednika Tita i Nasera, kada su dve zemlje sarađivale na korist čitavog nezavisnog i slobodnog sveta“, kazao je Selaković.

Prema njegovim rečima, na sastanku sa Šukrijem razgovaralo se i o osnivanju Pokreta nesvrstanih.

U tom smislu, Selaković kaže da će Srbija biti ponovo mesto gde će se sve zemlje, osnivači i članovi, zajedno okupiti u oktobru, kako bi obeležili 60 godina od Prve konferencije Nesvrstanog pokreta u Beogradu.

„Bila bi velika čast da Egipat uzme učešće na obeležavanju na predsedničkom nivou i bila bi nam velika čast da ugostimo predsednika El Sisija“, poručio je Selaković.

Šef srpske diplomatije izrazio je i nadu da će do kraja godine biti održan zajednički komitet za ekonomsku i trgovinsku razmenu i saradnju između Srbije i Egipta, ali i poslovni forum gde će se srpski i egipatski privrednici upoznati.

Kako je naveo, postoji prostor za unapređenje saradnje u oblastima poljoprivrede, energetike, turizma, telekomunikacije, ali i zdravstva.

Na pitanje kada će biti uspostavljen direktan let između Srbije i Egipta, Selaković kaže da se nada da će to biti rešeno što je pre moguće.

Naveo je da će odmah pozvati srpskog ministra saobraćaja kako bi se ustanovilo da li postoje prepreke i šta se dešava sa tim.

„Ponosni smo na činjenicu da je u sedam meseci ove godine, u odnosu na broj stanovnika, Srbija imala najviše turista u Egiptu. Više od 140.000 srpskih turista je posetilo vašu zemlju i ono što moramo da uradimo jeste da pronađemo zajednički jezik avio-kompanijama, ministarstvima i ta stvar će biti rešena uskoro“, kazao je Selaković.

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*