Seminar o bezbednosti u saobraćaju

Javnim i javno-komunalnim preduzećima osnovni je zadatak da grad funkcioniše, te svojim svakodnevnim delovanjem utiču i na kvalitet života građana. Jedan od aspekata u kojem učestvuju, a koji se često gubi iz vida je i bezbednost u saobraćaju i mogućnosti kako bi se taj aspekt života poboljšao.

Na temu uloge i uticaja javnog sektora na nivo bezbednosti u saobraćaju održan je seminar pod nazivom „Unapređenje bezbednosti saobraćaja u javnim preduzećima na teritoriji Grada Novog Sada“, a uz finansijsku podršku Gradske uprave za saobraćaj.

Vozila gradskog saobraćaja, hitna pomoć, taksi službe, pauk vozila, uobičajena su asocijacija na vezu funkcionisanja javnog života grada i bezbednosti u saobraćaju. Međutim, ređe nam pada na pamet da na bezbednost utiču i aktivnosti „Gradskog zelenila“, „Čistoće“ ili „Puta“ koji svoje svakodnevne aktivnosti takođe imaju na ulici.

„Evo sad smo svedoci da na velikom broju lokacija imamo radove koji su delom vezani i za saobraćaj i ako na kvalitetan način nisu proceduralno organizovani, nisu obeleženi, nisu javno dostupne, onda mi imamo problem i pritužbe građana da imaju problem sa kretanjem, sa mobilnošću, sa bezbednošću“, kaže Dragan Jovanović, profesor na Saobraćajnom fakultetu.

Ipak, nije dovoljno da svako od tih preduzeća zasebno traži i sprovodi neki od modela povećanja bezbednosti u saobraćaju, već je potrebna međusobna koordinacija.

„Znači, imati kompletnu dokumentaciju, voditi broj saobraćajnih nezgoda, mesta na kojima su se desila i sve ostalo, a onda posle u razmeni tih podataka između javnih preduzeća, a i u saradnji sa policijom, sve te podatke prikupljati i na osnovu toga sarađivati“, kaže Đorđe Basarić, načelnik Gradske uprave za saobraćaj.

Na početku te saradnje, stručnjaci za saobraćaj predstavili su različite načine na koji javna i javno-komunalna preduzeća mogu da utiču na kvalitet saobraćaja i, pre svega, na bezbednost njegovih učesnika.

 

Izvor: rtv.rs

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*