Senat SAD: Tramp nije kriv, opoziv odbijen

Senat Sjedinjenih Američkih Država odbio je opoziv predsednika SAD Donalda Trampa po obe tačke optužnice.

© Senatska televizija putem AP-a

Za prvu tačku za je glasalo 48, a protiv 52.

Za drugu tačku za je glasalo 47, a protiv 53.

Donald Tramp je prethodno postao treći američki predsednik opozvan u Predstavničkom domu, u kojem većinu imaju demokrate.

Očekivalo se da će Tramp biti oslobođen u Senatu koji je pod kontrolom republikanaca, a za odluku o smeni je bila potrebna dvotrećinska većina.

U suđenju za opoziv predsednika, senatori su delovali u službi porote koju nadgleda lider Vrhovnog suda, glavni sudija Džon Roberts.

U Donjem domu Kongresa u decembru je pokrenut proces Trampovog opoziva po optužbama za zloupotrebu vlasti i opstrukciju Kongresa.

Put ka opozivu započet je zbog telefonskog razgovora 25. jula između Trampa i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Razgovor dva lidera desio se nakon što je Tramp naredio zamrzavanje gotovo četiri stotine miliona dolara američke pomoći Ukrajini. Tokom razgovora Tramp je vršio pritisak na Zelenskog da pokrene istragu o njegovom političkom rivalu, vodećem potencijalnom demokratskom predsedničkom kandidatu, Džou Bajdenu i njegovom sinu Hanteru koji je služio u upravnom odboru ukrajinske energetske kompanije.

Informacije o telefonskom pozivu postale su javne nakon izveštaja neimenovanog uzbunjivača u kojem se navodi da je predsednik SAD Donald Tramp iskoristio svoj položaj kako bi zatražio mešanje strane države u predsedničke izbore 2020. godine.

IZVOR: DANAS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*