Serija eksplozija u američkom vojnom skladištu u Jordanu

Snažne eksplozije pogodile su jutros američko vojno skladište municije u pustinjskom području kod grada Zarka u Jordanu. Nije poznato ima li povređenih ili nastradalih.

Uzrok eksplozija u američkom vojnom skladištu je najverovatnije kratak spoj električnih instalacija, saopštio je portparol jordanske vlade.

„Početne istrage pokazuju da je eksploziju izazvao električni vod u vojnim skladištima municije koja se nalaze u izolovanom i nenaseljenom području, rekao je portparol.

Istakao je da su minobacači koji su se nalazili u skladištu stari i neupotrebljivi, ali pojedini vojni izvori tvrde da je na mestu eksplozije bilo i protivavionskih raketa.

Za sada nije poznato ima li povređenih ili nastradalih.

U tom području smešteno je nekoliko glavnih američkih vojnih baza, uključujući uzletište izgrađeno 2018. godine, štab za logistiku i snabdevanje, iz kojeg se snabdeva i garnizon američke vojske u Tanfu na jugoistoku Sirije.

Ogroman narandžasti plamen bio je nakon eksplozije vidljiv do glavnog grada Amana udaljenog 35 kilometara.

Bezbednosne snage su zbog eksplozije zatvorile Zarku, industrijski grad sa 1,5 miliona stanovnika i sprečile svaki izlazak ili ulazak u njega.

Vojna komanda je odbila da komentariše uzrok eksplozija, rekavši da je incident pod istragom.

IZVOR:RTS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*