Serž Bramerc u Sarajevu

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc sastao se danas u Sarajevu sa sa članom Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, savetnicima predsedavajućeg i člana Predsedništva BiH Dragana Čovića i Mladena Ivanića, kao i sa bošnjačkim oficirom za vezu pri Haškom Tribunalu Amirom Ahmićem.

Na sastanku je razgovarano o saradnji BiH i Haškog tribunala, regionalnoj saradnji u pravosuđu i procesuiranje ratnih zločina u BiH, kao i aktivnostima na izradi Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina.


Razgovaralo se o komunikaciji između državnih i entitetskih institucija radi izrade izmena i dopuna Državne strategije, saopšteno je iz Predsedništva BiH.

Bramerc se danas u Sarajevu, zajedno sa v.d. glavne tužiteljke BiH Gordanom Tadić, sastao i sa predstavnicima udruženja žrtava ratnih zločina iz svih naroda i svih krajeva Bosne i Hercegovine.

Sastanku su prisustvovali i tužioci Tužilaštva BiH koji rade na predmetima ratnih zločina.Na sastancima je razgovarano o očekivanjima žrtava kada su u pitanju procesuiranja ratnih zločina, aktivnostima na izmeni Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, regionalnoj saradnji, kao i pitanjima vezanim za proces traženja i identifikacije nestalih osoba u BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Bramerc i predstavnici Tužilaštva BiH su saslušali zahteve i sugestije žrtava, a posebno je značajno što je na svim sastancima istaknuta važnost vladavine prava, kažnjavanja konkretnih počinilaca ratnih zločina, kao i potreba promovisanja i jačanja mira i pomirenja u BiH.

Zvaničnici Tužilaštva BiH su upoznali predstavnike žrtava sa aktivnostima Tužilaštva i intenzivnim radom na većem broju optužnica čije se podizanje očekuje do kraja godine, navedeno je u saopštenju.

Bramerc je istakao da posle okončanja mandata Haškog tribunala, krajem ove godine, Mehanizam za međunarodne krivične sudove nastavlja svoj rad i saradnju sa pravosuđem BiH u borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina, u čemu će Tužilaštvo pri MMKS pružati podršku kolegama u Tužilaštvu BiH.

Bramerc u BiH boravi u sklopu priprema za svoj redovni šestomesečni izveštaj o ostvarenom napretku, koji će u decembru biti predstavljen Savetu bezbednosti UN-a.

 

Izvor: novimagazin.rs

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*