Severna Makedonija unapred ratifikovala sporazum o pristupanju NATO-u

Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Sobranje – skupština Severne Makedonije, danas je jednoglasno ratifikovalo Severnoatlantski sporazum i to „unapred“ – pre konačne formalne odluke NATO o tome, i nekoliko dana pre raspuštanja Sobranja zbog predstojećih parlamentarnih izbora.

Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Taj finalni dokumet za punopravno članastvo u NATO počeće da važi pošto Španija, kao poslednja članica Alijanse, ratifikuje Protokol o pristupanju Severne Makedonije tom savezu.

Za ratifikaciju tog sporazuma glasalo je 114 poslanika od ukupno 120, a nije bilo glasova protiv ili uzdržanih.

U plenarnoj sali je pored zastave Severne Makedonije i EU je bila i zastava NATO, a sto predsdnika parlamenta bio je dekorisan cvećem u bojama Alijanse – plavoj i beloj. Posle te svečane sednice podignuta je zastava NATO ispred zgrede parlamnet au Skoplju.

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski je na početki sednice istakao da je „članstvo u najmoćnijem savezu na svetu privilegija, ali i orgomna obaveza“.

„Pre 27 godina prvi parmentarni sastav je doneo stratešku odluku o ulsku u NATO. Ratifikacijom ovog sporazuma započinje poslednja faza pristupanja Severnoatlantskom savezu. Sada, kada i formalno postanemo 30. članica, obaveze će biti veće“, rekao je Pendarovski.

Ocenio je da članstvo u NATO ne bi bilo moguće bez dubokih promena koje su se desile u prošloj godini.

Govorili su i premijer Oliver Spasovski, predsednik Sobranja Talat Džaferi i predstavnici svih poslaničkih grupa, ocenivši da je ratifikacija istorijski trenutak i ističući značaj i pozitivne strane članstva u Alijansi.

Posle glaanja govorio je i vršilac dužnosti predsednika Parlamentarne skupštine NATO, mađarski političar Atila Mesterzahi.

Zakonom o ratifikaciji sporazuma s NATO, koji je vlada u Skoplju usvojila 28. decembra 2019, predviđeno je da taj dokumnet „stupi na snagu danom objavljivanja u Službenom listu i da bude deponovan u Vašingtonu do dana kada Španija ratifikuje Protokol o stupanju Severne Makedonije u punopravno članstvo u toj alijansi“.

Svečanoj sednci su prisustvali predstavnici državnog, vojnog i poltičkog vrha Severne Makedonije, diplomatskog kora, skupština balkanskih zemalja-članica NATO-a, kao i genralna sekretarka Parlamentarne skupštine NATO, Ruksanda Popa.

Ideju o ratifikaciji unapred prva je zatražila makedonska opozicija, pozivajući se na iskustvo Crne Gore, pošto je to, kao jedno od opcija, u jednom intervjuu iznela ministarka odbrane Severne Makedonije Radmila Šekerinska.

Severna Makedonija je postupak priključenja NATO počela u drugoj polovini 2018, pošto je 12. jula te godine na samitu Alijanse u Briselu dobila poziv da postane članica najmoćnijeg vojno-političkog saveza na svetu.

Protokol o pristupanju Severne Makedonije NATO potpisan je u sedištu Alijanse u Briselu u februaru 2019. i do sada ga je ratifikovalo 28 država, dok je Španija, taj proces započela po formiranju svoje nove vlade, ali on zbog kompleksnosti neće biti završen pre raspuštanja parlamenta u Skoplju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*