Simić: Osećamo se ugroženije zbog najava o hrvatskom kampu

BEOGRAD –

Kosovski Srbi se nakon najave iz Zagreba da će na KiM otvoriti vojni kamp osećaju ugroženije nego pre toga, izjavio je danas predstavnik Srpske liste Igor Simić i naglasio da bi to, ako se obistitni, od 1999. godine do danas bila najdirektnija pretnja miru i kršenje Rezolucije 1244.

„Najavom otvaranja vojne baze srpski narod se oseća ugroženjje nego što je to bilo dva dana pre“, rekao je Simić i naglasio da tu vest ne bi mogao da nazove provokacijom već direktnom pretnjom miru, između ostalog i zato što je reč o dolasku snaga uz koje je srpski narod propatio.

kosovo, srbija, kosovo, i, metohija, mapa

RTV

Upravo tako je doživljavaju i Srbi sa KiM, rekao je Simić i dodao da sa druge strane ta najava predstavlja direktno podrivanje svega što državno rukovodstvo Srbije radi svih ovih godina na izgradnji mira, regionalne stabilnosti i stvaranja preduslova za ekonomskim razvoj na Balkanu što bi išlo u prilog i Bošnjacima i Srbima i Albancima i Hrvatima…

Simić je za TV Pink naglasio da je juče čak deset gradonačelnika srpskih opština izrazilo protivljenje militarizaciji KiM, dolasku nekakvih hrvatskih vojnih snaga i otvaranju vojnih kampova.

Podsetio je da na KiM žive i oni koji su kroz Bljesak i Oluju bili primorani da napuste domove, i dobro se sećaju kako je srpski narod prošao.

„Hrvati ne mogu da prebole što je Srbija svaki dan sve jača i jača u ekonomskom, ali i vojnom smislu pa su smislili neke igre sa političkim predstavnicima Albanaca kako bi eto demonstirali neku snagu koja se kruni svaki dan“, rekao je Simić.

Ponovio je da otvaranje vojnog kampa nije nešto što bi Srbi želeli i nešto što će Srbi tek tako prihvatiti.

Dodao je da se SL protivi dolasku 1.000 hrvatskih vojnika i njeni predstavnici su na tu temu već obavili konsultacije sa predstavnicima međunarodne zajednice na KiM i skrenuli im pažnju da bi to bio gest koji ne doprinosi miru, stabilnosti i da je protivan srpskim interesima.

„Protivićemo se kroz institucije, a verujem da će nas podržati i naše državno rukovodstvo“, rekao je Simić.

Simić je naveo da je otvaranje vojne baze bespotrebno, jer se broj vojnika Kfora smanjuje i naglasio da je neverovatno da dođu snage iz regiona sa kojima je srpski narod propatio i da oni treba da sačuvaju mir, Srbe i srpske svetinje.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*