Sindikati u Prištini protestom traže Zakon o platama

Članovi sindikata obrazovanja, nauke i kulturesu danas su štrajkovali i nisu držali nastavu u najvećem broju škola (Printskrin /Jutjub )

Unija nezavisnih sindikata samozvanog Kosova (UNSK) je danas priredila protest u Prištini zahtevajući usvajanje Zakona o platama.

„Nemojte da nas ignorišete i otvorite vrata socijalnom dijalogu, jer su naše brige stvarne i zajedničke”, rekao je predsednik UNSK Atde Hikolji tražeći da se zakonom reguliše sistem plata.

„Nećemo odustati dok se ne ispune naši razumni zahtevi”, rekao je on i tražio dodatnih 100 evra za sve zaposlene u javnom sektoru na Kosmetu do usvajanja Zakona o platama, kao i primenu Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Predsednik Ujedinjenog sindikata obrazovanja, nauke i kulture, Rahman Jasharaj, čiji članovi su danas štrajkovali i nisu držali nastavu u najvećem broju škola rekao je da Vlada danas „vidi šta kažu radnici Kosova”.

Ocenio je da ćutanje Vlade i neučešće u dijalogu pokazuju da su radnici u pravu u svojim zahtevima, a Aljbina Kurtija pozvao da uzme u obzir zahteve sindikalaca i da spreči veći, generalni štrajk.

Usvajanje Zakona o platama, primena Zakona o zdravstvenom osiguranju i izmena Zakona o penzijskim sistemima neki su od zahteva svih strukovnih sindikata.

 

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*