“Sistem Italija” u poseti u Vojvodini

Ambasador Italije Karlo Lo Kašo vodio je danas posetu „Sistema Italija” u Vojvodini, tokom koje se, zajedno sa direktorom Agencije ICE-Beograd Antoniom Ventreskom, predsednikom Italijansko-srpske privredne komore u Srbiji , Đorđom Markeđanijem, potpredsednikom Konfindustrije Srbije, Aninom De Venecijom i počasnim vicekonzulom u Subotici, Karmineom Taralom, sastao sa lokalnim institucijama i poslovnom zajednicom aktivnom na ovom području.

Ovo je prva zajednička misija „Sistema Italija”, za koju je izabran grad Subotica, u severnom delu Vojvodine: u ovoj Autonomnoj pokrajini prisustvo italijanskih preduzetnika istorijski je ukorenjeno sa preko 120 kompanija koje posluju na ovom području, a ona sama čini 31,6% ukupne trgovinske razmene između Italije i Srbije.

Poseta je započela sastankom ambasadora i drugih aktera „Sistema Italija” sa gradonačelnikom grada Subotice Stevanom Bakićem, kome je iskazano priznanje za stalnu podršku lokalnih institucija i sa kojim se razgovaralo o mogućnostima daljeg jačanja trgovinske razmene i investicija na ovom području.

Nakon toga, ambasador i delegacija predstavili su preduzetnicima aktivnosti koje „Sistem Italija” svakodnevno sprovodi u cilju podrške italijanskim i srpskim kompanijama radi promocije trgovinske razmene i mogućnosti investicija. Ambasador je istakao da je Srbija „tržište u koje Italija veruje od početka 2000 -ih”, podsetivši da je danas „Italija najveći investitor u Srbiji po vrednosti projekata i da je povećanje obima trgovinske razmene u prvih 8 meseci 2021. godine preko 27%, što je čak i više od vrednosti dostignutih 2019. godine, pre pandemije“.

Direktor agencije ICE-Beograd, Ventreska, istakao je energičan oporavak trgovinskih odnosa između Italije i Srbije, potkrepljen najnovijim statističkim podacima u gotovo svim sektorima. I nedavno održani poljoprivredni sajam u Novom Sadu bio je prilika da se učvrste i ponovo pokrenu već odlični kontakti između kompanija dve zemlje u poljoprivrednom sektoru, što pokazuju podaci o trgovinskoj razmeni Srbije u tom sektoru u prvih šest meseci 2021. godine – došlo je do porasta od 11,7% u odnosu na isti period prethodne godine. Ventreska je takođe sa optimizmom pozdravio ponovno pokretanje promotivnih aktivnosti uživo, uz posete brojnih srpskih poslovnih ljudi sektorskim događajima u Italiji, koje su uvod u dalje jačanje trgovinskih veza dve zemlje.

Predsednik Markeđani je istakao da je nakon pandemije primetan „i rastući interes srpskih kompanija za pronalaženje izlaza na italijansko tržište, kao i italijanskih kompanija koje dolaze u Vojvodinu i Srbiju radi izgradnje proizvodnih pogona ili pronalaženja novih tržišta”. “Teritorija Subotice – dodao je – jedna je od najživljih i najatraktivnijih i Komora je, kao deo „Sistema Italija”, tu da podrži sve zainteresovane kompanije”.

Na kraju, potpredsednik Konfindustrije Srbije De Venecija podsetio je da je subotički region među prvima dočekao italijanske kompanije u Srbiji, između ostalog zbog blizine važnih infrastrukturnih koridora, kao i jedan od prvih gradova u kojima su Italijani završili postupke privatizacije koji su ponovo pokrenuli zemlju kada je to bilo najpotrebnije.“ De Venecija je zatim istakao da „italijanske kompanije u Srbiji nisu bastioni u pustinji, već uspostavljaju i jačaju čvrstu vezu sa teritorijom na kojoj posluju i ljudima koji tu žive”.

Na kraju dana, ambasador i delegacija su se sastali sa predstavnicima italijanskih i lokalnih preduzetnika radi razmene mišljenja.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*