Sistemom eZUP ušteđeno 500.000 sati

Premijerka Srbije Srbije Ana Brnabić istakla je danas, prilikom posete Gradskoj upravi Smederevo, da sistem eZUP-a stavlja građane na prvo mesto, da se koristi za to da imamo brzu, efikasnu i transparentnu javnu upravu i manje korupcije.

Brnabić je započela posetu Gradskoj upravi Smederevo sastankom sa gradonačelnicom tog grada Jasnom Avramović i predstavnicima te uprave, kojem je prisustvovao i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

Nakon sastanka, Brnabić i Ružić su prisustvovali demonstraciji rada Informacionog sistema za elektronsku razmenu podataka (eZUP) u uslužnom centru Gradske uprave Smederevo. Centar radi šest meseci i znatno je pojednostavio procedure pružanja usluga građanima i privredi i skratio vreme čekanja na šalterima.

Brnabić je tom prilikom istakla da još samo u sedam lokalnih samouprava u Srbiji nije uveden ovakav sistem, upozorivši na to da će, ako se to brzo ne reši, Vlada poslati inspekcije u te sredine.

Premijerka je objasnila da se sistem eZUP koristi za to da imamo brzu, efikasnu i transparentnu javnu upravu, da imamo manje korupcije, jer se sve dešava na jednom mestu.

Taj sistem, kako je navela, stavlja građane na prvo mesto i građani nisu više kuriri države, oni sada ne moraju da idu od šaltera do šaltera i skupljaju papire, već lokalna samouprava i državna uprava ulaze automatski u podatke koji su im neophodni i na istom šalteru građani dobijaju uslugu koja im je potrebna.

Prema njenim rečima, nakon godinu dana korišćenja eZUP-a, 275 državnih organa i lokalnih samouprava koristi taj sistem, što znači da od 275 organa ima više od 230.000 podataka koji su povučeni, odnosno 230.000 papira koje nismo morali da razmenjujemo i koje građani nisu morali sami da sakupljaju.

To znači da smo otprilike uštedeli približno 500.000 časova čekanja za građane na šalterima, odnosno 500.000 časova za koje je građani trebalo da idu od šaltera do šaltera, a za državnu upravu i lokalnu samoupravu smo uštedeli više od 20 miliona dinara na štampu i slanje tih papira poštom, ukazala je ona.

Brnabić je navela da je Smederevo više od 20.000 podataka izvuklo automatskim putem, dok je Beograd po tome na drugom mestu, budući da je do sada izvukao 13.000 podataka.

Gradonačelnik Smedereva Jasna Avramović istakla je da je, na zadovoljstvo svih građana i privrednika, ova lokalna samouprava najbolja u primeni eZUP-a.

„Prvo mesto smo osvojili zato što smo poštovali sva uputstva Vlade Srbije. Ceo projekat je u Smederevu dobio i političku podršku, jer je građanima novac vreme, a nama su građani na prvom mestu“ – podvukla je ona.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*