„Situacija je izmakla kontroli“ – Gana ostaje bez medicinskih sestara, sve odoše u Veliku Britaniju

Screenshot

Zdravstveni sistem Gane suočen je sa velikim problemom zbog „odliva mozgova“. Mnoge medicinske sestre napustile su zapadnoafričku zemlju radi bolje plaćenih poslova u Velikoj Britaniji, koja se posle Bregzita okrenula afričkim zemljama u potrazi za medicinskim radnicima. Britanska vlada novčano pomaže zdravstvene sisteme Gane, Nigerije i Kenije, ali se takva humanitarna davanja tumače kao pokušaj da se u zamenu za određenu sumu novca obezbedi bolja početna pozicija za regrutaciju medicinskih radnika.

Više od 1.200 medicinskih sestara iz Gane pridružilo se britanskom registru medicinskih sestara samo tokom 2022. godine, prenosi Bi-Bi-Si.

Britanska Nacionalna zdravstvena služba sve više se nakon Bregzita oslanja na osoblje iz zemalja koje nisu članice Evropske unije, kako bi popunila slobodna radna mesta.

Hauard Katon iz Međunarodnog saveta medicinskih sestara zabrinut je zbog razmera egzodusa medicinara iz zemalja poput Gane.

„Osećam da je situacija izmakla kontroli. Imamo intenzivno regrutovanje koje uglavnom sprovodi šest ili sedam zemalja sa visokim dohotkom. Regrutacija se vrši iz nekih od najsiromašnijih i najugroženijih država koje ne smeju sebi priuštiti da izgube medicinske sestre“, naglašava Katon.

Glavna sestra u regionalnoj bolnici u Akri kaže za Bi-Bi-Si da je samo njena jedinica intenzivne nege izgubila 20 medicinskih sestara koje su otišle u Britaniju i SAD tokom poslednjih šest meseci – sa ozbiljnim posledicama.

„Nega je pogođena jer nismo u mogućnosti da primamo više pacijenata. Ljudi umiru„, ističe glavna sestra.

Manje klinike su takođe pogođene migracijom osoblja, jer je za zdravstvene centre u manjim gradovima problem čak i jedna medicinska sestra koja ode u inostranstvo.

U Britaniji zarađuju i do sedam puta više nego u Gani

Gana se na listi Svetske zdravstvene organizacije nalazi među 55 ugroženih zemalja koje imaju mali broj medicinskih sestara po stanovniku.

Većina sestara napušta Ganu jer u Velikoj Britaniji mogu da zarade i do sedam puta više od onoga što primaju u domovini.

Iako direktna regrutacija u afričkim državama nije dozvoljena, medicinske sestre iz siromašnih zemalja na internetu i društvenim mrežama prate slobodna radna mesta i prijavljuju se za posao.

Nije moguće sprečiti medicinske sestre da odlaze iz Gane jer je migracija garantovano ljudsko pravo, ali medicinski radnici upozoravaju da je zdravstvenom sistemu potrebna pomoć i apeluju na vladu da poboljša uslove kako bi ubedila medicinare da ostanu u zemlji.

Britanska vlada je nedavno dala 18,6 miliona dolara Gani, Nigeriji i Keniji kako bi pomogla jačanju njihovih zdravstvenih sistema, ali se takva humanitarna davanja često svedu na pokušaj bogatih država da u zamenu za određenu sumu novca obezbede sebi proaktivniju ulogu i bolju početnu poziciju za regrutaciju medicinskih radnika.

 

 

IZVOR:RTS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*