Skidanje Srbije sa zelene liste odraziće se na dolazak stranih turista

Odluka Saveta EU da skine Srbiju sa liste zemalja bezbednih za putovanja bila je očekivana zbog pogoršanja epidemiološke situacije, kaže za Tanjug ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić i dodaje da će se to odraziti i na dolazak stranih turista, ugostiteljsku i turističku industriju.

„Kako će se ta odluka odraziti dalje na putovanje naših građana u inostranstvo i na dolazak stranih državljana u našu zemlju, videćemo u narednom periodu, ali je jasno da će našim građanima sada biti mnogo komplikovanije da putuju u zemlje članice EU”, rekla je Matićeva.

Podsetila je da je EU skinula Srbiju sa „zelene liste” zbog pogoršane epidemiološke situacije, ističući da će se, kada je reč o sektoru turizma u našoj zemlji, osetiti velike posledice novog talasa koronavirusa.

Matićeva je rekla da je Srbija imala uspešnu letnju turističku sezonu, u kojoj je ostvareno 7,1 milion noćenja, što je, kako kaže, 70 odsto od naše najbolje turističke sezone ikada, koja je bila 2019. godine.

„Za kratko vreme uspeli smo da se oporavimo kada govorimo o sektoru turizma, ali je više stranih državljana dolazilo dok smo bili na zelenoj listi, kada smo imali više od 1,8 miliona gostiju, najvećim delom domaćih koji su spasili turizam”, navela je Matićeva.

Kako je rekla, devizni priliv turizma zabeležeo je porast za oko 35 odsto, a i vaučeri koje je resorno ministarstvo obezbedilo, uticalo je na poboljšanje srpske turističke sezone.

„Prošle godine podelili smo 274.000, a ove godine 150.000 vaučera. Srbija ima puno toga da ponudi i ova sezona je protekla u znaku banjskog turizma, koji je doživeo neverovatnu ekspanziju i verujemo da će se to nastaviti”, rekla je Matićeva Tanjugu.

Međutim, ministarka ukazuje da će se stavljanje Srbije na „crvenu listu” odraziti na dolazak stranih turista i ugostiteljsku i turističku industriju.

Kako je rekla, naši građani koji žele da putuju van zemlje, najbolje je da se informišu na sajtu Ministarstva spoljnih poslova, veče ili dan pre nego što krenu na put.

„Uslovi se menjaju preko noći. Postoji mogućnost za još rigoroznije mere u zavisnosti od epidemiološke situacije”, istakla je Matićeva.

Ministarka je navela i da se imidž Srbije kao turističke zemlje značajno popravio zahvaljujući odlukama koje su donesene u vezi sa vakcinacijom, te da je do sada u našoj zemlji imunizovano oko 156.000 stranih državljana.

„O tome se puno zna u zemljama članicama EU i građani tih zemalja su to prihvatili kao jedan pomak u našem imidžu”, rekla je Matićeva.

Ona je podsetila i da već godinama Vlada Srbije i Ministarstvo finansija izdvajaju sredstva za podršku zaposlenima u turističkoj i ugostiteljskoj delatnosti, navodeći da će se nastaviti sa tim u narednom periodu.

Matićeva je istakla da je uprkos pandemiji, turistička sezona u Srbiji bila uspešna kao i da su u tom cilju preduzeti određeni koraci.

Najavila da će se u budućnosti više ulagati u razvoj nautičkog turizma.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*