Skočile cene kafe zbog moguće nestašice usled pandemije

Foto: Pixabay

Cene kafe na svetskom tržištu skočile su zbog straha da će pandemija virusa korona dovesti do poremećaja u snabdevanju, piše CNBC.


Foto: Pixabay
Mere karantina tako bi mogle da ugroze pošiljke iz Kolumbije, značajnog svetskog proizvođača kafe, prema prognozama Međunarodne organizacije za kafu (ICO) koja okuplja 49 država koje izvoze i uvoze kafu.
Cene arabike, najčešće uzgajane vrste, počele su nedavno da rastu zbog te bojazni, a s obzirom na to da je globalna ekonomija „zamrznuta“. Tako je cena brazilske arabike, a Brazil je najveći svetski proizvođač kafe, porasla 10 odsto u odnosu na februar.
Iako je poskupljenje s jedne strane loša vest za prerađivače te krajnje potrošače, donelo je to preko potrebno olakšanje proizvođačima koji su zbog niske cene bili na ivici propasti. Od 2016. godine cena kafe pala je za 30 odsto u odnosu na prosečnu cenu u prethodnih 10 godina, pokazuju podaci.
Cene sirove arabika kafe u martu su se kretale iznad 1,12 dolara za pola kilograma, daleko ispod tri dolara koliko je pola kilograma koštalo na vrhuncu 2011. godine.
Autor: Jutarnji list

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*