Školi „Milan Petrović“ 15 novih računara

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i direktor kompanije „Energotehnika Južna Bačka“ Dragoljub Zbiljić obišli su Školu za osnovno i srednje obrazovanje „Milan Petrović“ u Novom Sadu, kojoj je tom prilikom predata donacija te firme u vidu 15 novih računara na kojima će učiti deca sa invaliditetom i osobe sa smetnjama u razvoju.

Danas se ujedno obeležava i Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, a ta škola ima više od 2.200 korisnika kojima u kontinuitetu pruža podršku u obrazovanju, društvenoj inkluziji i svemu ostalom što je potrebno najmlađima sa invaliditetom i smetnjama u razvoju.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević se zahvalio svim zaposlenima u školi „Milan Petrović“, ali i roditeljima dece koja se bore sa velikim iskušenjima u životu, prenosi RTV.

Sve ovo što se radi u ovoj školi decenijama unazad nikog ne može da ostavi ravnodušnim i najmanje što možemo kao zajednica i gradska uprava jeste da pomognemo u vezi sa svim onim stvarima koje su im neophodne za rad, da bi deca i roditelji imali bolje uslove za učenje, kazao je Vučević istakavši da je ta škola multidisciplinarna u svakom pogledu, sa snažnim humanitarnim i socijalnim usmerenjem koju oslikava snažna sinergija zaposlenih i porodica sa đacima, a koja motiviše gradske vlasti da iznađu još više sredstava za ustanovu takvog tipa.

On je napomenuo da Grad Novi Sad iz budžeta za različite programe u vidu podrške deci sa posebnim potrebama i odraslima izdvaja 196 miliona dinara, te da je važno pokazati solidarnost i olakšati život ljudima koji se sa takvim poteškoćama neprestano bore.

Vučević je podsetio da je zahvaljujući Ministarstvu pravde 2014. godini školi „Milan Petrović“ ustupljena i jedna vila na Tatarskom brdu koja je oduzeta licima osuđenima za najteža krivična dela i kriminal.

Prvi čovek Novog Sada je pohvalio podršku privatnih kompanija koje uspešnu posluju u tom gradu sa posebnim akcentom na kompaniju „Energotehnika Južna Bačka“ uputivši poziv i ostalim privrednicima da pomognu ustanove kakva je škola „Milan Petrović“.

Dragoljub Zbiljić je kazao da su osobe sa invaliditetom i osobe sa posebnim potrebama nezamenjivi deo našeg društva i da oni zaslužuju svaku šansu za napredak, dalje učenje i rad, te da 15 računara za njegovu kompaniju ne znači ništa, dok tim mališanima predstavlja mnogo.

„Moja kompanija je punog srca ovde pomogla i nadam se da će to doprineti njihovom napretku. Želeo bih da dodam da moja kompanija sarađuje sa kompanijom ‘Des’ u kojoj rade lica sa invaliditetom, takođe, generalni smo sponzor paraolimpijske reprezentacije stonotenisera, što nam pričinjava posebnu čast“, istakao je Zbiljić.

Direktorica škole Slavica Marković iskalaza je veliku zahvalnost Gradu Novom Sadu, koji, prema njenim rečima, pomaže toj školi pri svim koracima koje preduzimaju, te da bez te podrške nijedna ideja nje i njenih kolega ne bi bila realizovana.

Jedini smo koji imamo kontinuitet u rehabilitaciji korisnika u čitavoj Srbiji i šire i zahvaljujući ljudima koji su nam verovali i koji nam i dalje veruju svih 365 dana godišnje, postojimo i radimo na dobrobit čitave zajednice. Kompanija „Energotehnika Južna Bačka“ nam uvek je dostupna, stoje nam na usluzi donacijama, prevoze naše učenike, ovakvu učionicu nema mnogo institucija na našim prostorima, a možete zamislite kakvo će odušuvljenje biti u ponedeljak kada naši đaci uđu u nju i vide nove računare, kazala je direktorice Šoso „Milan Petrović“.

Ta škola ima direktno upisanih 1.200 korisnika, ali indirektno na nju se oslanja još preko 1.000 osoba.

Ona je resursni centar za podršku osobama sa invaliditetom i deci sa smetnjama u razvoju. Pružaju podršku deci sa teritorije čitave Srbije, a kod njih u domu je i nekoliko mališana iz zemalja regiona. U Novom Sadu, škola „Milan Petrović“ svoje aktivnosti obavlja na 37 lokacija, a iz rukovodstva škole ističu da broj njihovih korisnika stalno raste.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*