Skupština odraz volje građana i zato je javnost njenog rada ključna

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević učestvuje na Prvoj godišnjoj konferenciji lokalnih skupština, koja se održava danas i sutra u Novom Sadu. Govoreći na prvom panelu u okviru konferencije „Značaj lokalnih parlamenata za građane: potencijali za uključivanje javnosti u radu”, Nikodijević je istakao važnost ove teme, na prvom mestu zbog kvaliteta života građana, i naglasio da je skupština odraz volje građana i zato je javnost njenog rada ključna.

„Prvi i osnovni kontakt građani ostvaruju upravo sa jedinicama lokalnih samouprava koje odlučuju o životnim pitanjima. Zato je važno da se razgovara na temu javnosti rada lokalnih samouprava i boljeg uključivanja građana u proces odlučivanja. U ime Skupštine Grada Beograda, naglašavam da smo spremni da saslušamo kolege iz drugih gradova i opština. Takođe, u planu nam je i ozbiljna modernizacija i unapređenje rada gradske skupštine“ – istakao je Nikodijević.

On je podsetio da skupština ima 110 odbornika, te da bi građani ostvarivali svoja prava preko izabranih predstavnika, to mora da bude metodično i transparentno.

„Ideja nam je da građani budu što bolje informisani o odlukama i planiranim projektima koje donosi Skupština grada, ali i da budu konsultovani prilikom trošenja sredstava iz budžeta. Modaliteti su različiti, ali će svakako podrazumevati korišćenje moderne, digitalne tehnologije. Krajnji cilj je da građani na što efikasniji način budu uključeni u proces donošenja odluka“ – rekao je Nikodijević.

On je izrazio uverenje da će prvi konkretni rezultati po ovom pitanju moći da se vide već naredne godine.

„Beograd je pionir u postupku otvorenosti gradskog parlementa, ali nije zanemarljivo ni to što su neki gradovi otišli korak dalje i primenili pojedina rešenja koja mogu da se prenesu i na glavni grad. Cilj nam je zajednički i posvećeni smo tome da građanima olakšamo život, komunikaciju sa lokalnim samoupravama i pojednostavimo procedure sa upravama. Zadatak uprave jeste da bude servis građana. Moramo da vratimo poverenje ljudi u institucije i da čitav proces bude dvosmeran“ – naveo je Nikodijević.

Organizator konferencije je Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine i Grad Novi Sad, u saradnji sa projektom „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine – druga faza”, koji finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC) i sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Konferencija se nadovezuje na prethodni skup, održan u oktobru 2017. godine, koji je organizovan sa ciljem da se približi pojam digitalizacije i funkcionisanja E-parlamenta. Ove godine akcenat je na uvođenju novih mehanizama za razmenu iskustava i predstavljanje značaja ciljeva održivog razvoja.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*