Poslanici SL napustili sednicu skupštine, Simić: Ovo je farsa

PRIŠTINA –

Poslanici skupštine privremenih institucija u Prištini usvojili su nacrt rezolucije protiv organizovanja referenduma o promenama Ustava Srbije u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji.

Za rezoluciju je na vanrednoj sednici parlamenta glasalo 76 poslanika, protiv i uzdržanih nije bilo.

vlada, kosova, kosovo, pristina

Izvor: EPA/VALDRIN XHEMAJ, arhivska fotografija

Kurtijev nacrt rezolucije protiv referenduma na Kosovu i Metohiji

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, danas je u skupštini pozvao poslanike da podrže stav njegove vlade protiv organizovanja referenduma o promenama Ustava Srbije u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji.

Na vanrednoj sednici skupštine, Kurti je rekao da su prema kosovskom ustavu svi građani jednaki pred zakonom i ponovio da Srbi mogu da glasaju poštom ili preko Kancelarije za vezu u Prištini.

On tvrdi da niko ne krši pravo glasa građana.

Poslanici SL napustili sednicu skupštine, Simić: Ovo je farsa

Poslanici Srpske liste napustili su danas vanrednu sednicu kosovske skupštine, na kojoj se raspravlja o nacrtu rezolucije protiv održavanja referenduma na KiM.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić je pre toga, na sednici skupštine u Prištini, kazao da tema koja je na današnjem redu već ima svoj epilog, jer „očigledno da je odluka već doneta“ i da je sednica samo farsa.

„Danas će se doneti akt kojim se uskraćuju osnovna ljudska i demokratska prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Zabranom da se Srbi izjašnjavaju na referendumu u nedelju ova Vlada će nastaviti seriju antisrpskih poteza“, istakao je Simić, prenosi Kosovo onlajn.

Simić je, tokom izlaganja, podsetio na nedavne događaje kao što je upad specijalaca na severu Kosova, pokretanje neosnovanih sudskih procesa protiv Srba, napomenuo je i upad u prostorije Opštine Gračanica, kao i u srpske kuće u Štrpcu, gde su specijalne jedinice policije držale pod blokadom hiljadu ljudi te opštine, onemogućavajući im da normalno žive.

„Krunu vaših nedela je želja, da u srcu Evrope u 21. veku, Srbima oduzmete pravo da se izjasne na referendumu“, kazao je Simić.

„Još jednom, sa ovog mesta u svoje lično ime, u ime Srpske liste i celokupnog srpskog naroda pozivam vas da promenite svoje odluku i omogućite izjašnjavanje na referendumu u skladu sa do sada primenjenim principima u prethodnim godinama, ovo je poziv na razum, poziv na odgovornost i poziv da zarad tvrdoglave antisrpske kampanje počnete da poštujete naš narod i njegova osnovna ljudska prava“, kazao je Simić.

Poručio je da će, zbog svega navedeno poslanici Srpske liste napustiti nastavak sednice.

„Ne želimo da svojim prisustvom dajemo legitimitet nelegitimnoj, nedemokratskoj i antisrpskoj odluci“, naglasio je Simić.

 

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*