Skupština Vojvodine smenila upravni i nadzorni odbor KCV

Klinički centar Vojvodine (Foto Printskrin Jutjub)

Novi Sad – Oko upravljanja Kliničkim centrom Vojvodine povela se bitka, jer su do skor rukovodeći kadrovi imenovani po volji pokrajinske vlade, ali tu nadležnost nedavno joj joj je oduzela pokrajinska skupština. Vojvođanski premijer Igor Mirović je najavio da će tražiti povlačenje takve odluke jer smatra da je nezakonita i nestatutarna, te da joj je cilj da prikrije nezakonitosti u radu Infektivne klinike KCV-a, ali takav predlog ipak nije stigao pred poslanike. Rešeni da sprovedu odluku koju su doneli, poslanici su voljom većine, na prošloj sednici, smenili sve članove upravnog i nadzornog odbora KCV-a, iz redova osnivača.

Prema nekim opozicionim tumačenjima, radi se o sukobu dvr struje unutar vladajuće Srpske napredne stranke, jedne oko predsednika pokrajinske vlade Mirovića i druge oko gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića. Njih dvojica su ranije, međutim, u svojim javnim izjavama odbacivali ili ublažavali takve i druge slične tvrdnje.

Glasine o sukobima nisu nove, a ovog puta je u fokusu novoimenovana predsednica upravnog odbora KCV-a prof. dr Vesna Turkulov, koja je nedavno smenjena sa čela Infektivne klinike. Za taj deo KCV-a, Mirović je rekao da je „primala kovid-pacijente i nakon otvaranja nove bolnice na Mišeluku, iako to nije smela prema zdravstvenim propisima i uputstvima“. Posledica toga je, tvrdio je,  da su „novooboleli pacijenti bili u kontaktu sa lečenima, a da to nisu znali, niti je znao deo zaposlenih“.

U vladajućoj većini u Skupštini Vojvodine poručili su da prenošenje nadležnosti oko KCV-a, sa pokrajinske vlade na ovu skupštinu, kako je novinarima rekao poslanik Bojan Bagi (SVM), neće remetiti funkcionisanje te ustanove. On je rekao, odgovarajući na novinarsko pitanje, da sem toga što je pročitao u medijima, nema nikakva saznanja o konkretnim nezakonitostima ili nepravilnostima u KCV-u, te da o tome treba pitati predsednika pokrajinske vlade.

Vojvođanski opozicioni poslanik, dekan Pravnog fakulteta Branislav Ristivojević (DSS) kaže da dešavanja oko KCV-a nisu ništa drugo nego sukob unutar vladajuće koalicije, u šta se DSS „neće petljati“. Kazao je da nezakonitosti koje su pominjane treba da rešava zdravstvena inspekcija, ali možda i budžetska, kao i policija.

Opozicioni poslanik, radikal Đurađ Jakšić podržao je kadrovske promene u KCV-u, navodeći da je dr Turkulov sjajan lekar, te da su se na nju „ostrvili“ predsednik pokrajinske vlade Mirović i sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

U dešavanja oko KCV-a umešala se na neki način i crkva, njena Eparhija bačka, na čijem sajtu je objavljen tekst protojereja Vladana Simića, sekretara vladike Irineja. U tekstu se protojerej potpisuje i kao jedan od pacijenata dr Vesne Turkulov, na čiju stranu se stavlja. Pored ostalog, piše da je ona „nezakonito uklonjena bez ikakve krivice“ sa mesta upravnice, „po sistemu boljševičke smene kadrova“.

Na društvenim mrežama, uoči zasedanja Skupštine Vojvodine, pojavio se anoniman apel „zahvalnih pacijenata“ na podršku dr Turkulov, ispred skupštinske zgrade, ali do toga nije došlo.

Poslanici su imenovali u novi Upravni odbor, za članove, dipl. pravnika Branibora Jovičića i profesora Medicinskog fakulteta dr Artura Bjelicu. U Nadzorni odbor su imenovani, kao predsednik, prof. Medicinskog fakulteta dr Tihomir Vejnović, advokat Ljubomir Apro i dipl. ekonomista i dipl. muzičar Andraš Čeke.

Skupštinska većina je na istoj sednici, bez glasova opozicije, izglasala budžet Vojvodine za 2022. godinu, težak dosad rekordnih 88,4 milijarde dinara, u kome će više novca biti i za zdravstvo. U toj oblasti je namenjeno pet milijardi dinara, od čega je oko tri milijarde za nastavak gradnje „Kamenice 3“, zdravstvenog instituta.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*