Slede upisi u umetničke škole i škole za nadarenu decu

Nakon upisa onih koji žele u dvojezične škole, sledeći će na proveri biti osmaci, koji žele da upišu srednje muzičke škole ili škole za nadarene za likovnu umetnost, jer su njihovi prijemni ispiti zakazani od 1. do 3. juna.

Narednog vikenda znanje će moći da provere i učenici koji će se takmičiti za mesto u Matematičkoj i Filološkoj gimnaziji. Matematičari će test rešavati u subotu, 2. juna, a testiranje za filologe trajaće i u nedelju.

Najveća gužva među nadarenim učenicima biće u nedelju, kada će znanje iz matematike odmeravati učenici koji žele da upišu IT odeljenja u gimnazijama. Tog dana prijemni će biti organizovan i za odeljenja za talente za fiziku, koji polažu dva testa istog dana, sa zadacima iz matematike i fizike.

Preliminarni rezultati treba da budu objavljeni do 6. juna, a narednog dana učenici, ukoliko su nezadovoljni bodovanjem, mogu da se žale ispitnim komisijama. Osmog juna biće objavljeni konačni rezultati svih prijemnih ispita za upis u srednje škole.

Ukupno je za narednu školsku godinu, u odeljenja za nadarene đake, predviđen upis 4.429 prvaka, a prijavila su se 7.493 mala maturanta.

Za talentovane učenike ovo je tek prvi, ali najvažniji korak za upis u srednje škole. Oni će, zajedno sa ostatkom generacije, morati da polažu i završni ispit. Podsetimo, mala matura počinje testom iz srpskog, odnosno maternjeg jezika 18. juna. Zadatke iz matematike rešavaće 19, a kombinovani test 20. juna, prenose „Novosti“.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*