Sledeće godine počinje gradnja autoputa mira

Srbija će u 2018. početi da gradi prvu deonicu autoputa mira, od Niša do Pločnika u dužini od 36 kilometara, a vrednost posla je oko 212 miliona evra, izjavila je danas potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.


Ona je novinarima rekla da je to preliminarna vrednost projekta na prvoj deonici autoputa mira Niš-Priština-Drač, koja će se finansirati sa Evropskom investicionom bankom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj, prenosi „Dnevnik“.
Mihajlovićeva je podsetila da se projektna dokumentacija finansira iz evropskom Fonda za Zapadni Balkan.

„Ne postoji put koji nije važan za Srbiju. Ovaj put znači povezivanje sa regionom. Srbija nema more i zato su joj potrebne luke“, navela je Mihajlović.

Ministarka je rekla da će izlazak na albansku luku značiti siguran rast za srpsku privredu.

„Počinjemo tri važna projekta sledeće godine, autoput mira, za koji su obezbeđena i sredstva u budžetu za narednu godinu. Zatim modernizacija i elektrifikacija pružne obilaznice oko Niša i pruge Niš – Dimitrovgrad, čija je vrednost 250 miliona evra. Krajem januara potpusujemo ugovor sa EIB“, navela je Mihajlović.

Dodala je da je ove godine već rađena eksproprijacija zemljišta.

Treći važan projekat u 2018. je potpisivanje komercijalnog ugovora za prugu od Novog Sada do Subotice, u okviru izgradnje brze pruge Beograd – Budimpešta.

Mihajlović je rekla da je važno i donošenje Zakona o katastru i reorganizacija katastra, kako bi na Duing biznis listi Svetske banke se Srbija u toj oblasti pomerila sa 62. mesta u prvih 20 zemalja u narednih godinu dana.

„To su četiri strateška pravca kuda ide Ministarstvo građevinarstva u 2018“, navela je Mihajlović.
Mihajlović je izjavila da most Ljubovija-Bratunac, kao i nijedan drugi infrastrukturni projekat, ne bi smeo da bude ping-pong loptica u političkim odnosima i ponovila da se čeka odluka Saveta ministara BiH po pitanju izgradnje zajedničkog graničnog prelaza na Drini.

Na pitanje novinara kako komentariše tvrdnje ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da BiH već godinu dana čeka Srbiju da formira komisiju koja će da razgovara sa komisijom u BiH o kategorizaciji graničnog prelaza, Mihajlović je rekla da je iznenađena takvom izjavom.

Most je, poručila je, potreban građanima bez obzira koje su vere, kao i da Srbija ima potrebnu komisiju, ali da verovatno nije lako doneti odluke u BiH.

„Srbija inicirala, finansirala i završila izgranju mosta, pa da li mislite da Srbija ima interes da ne usvoji neki dokument bez kojeg most ne bi mogao da se koristi?“, zapitala je Mihajlović.

Ističe da je Srbije sve završila oko tog projekta i da se čekaju dva sporazuma u Savetu ministara BiH, za granične prelaze, prenosi „Dnevnik“.

„Jedan je na njihovu inicijativu dva puta prepravljan, čekamo da se usvoje. Nažalost svake nedelje ih zovemo i ne dobijamo odogovor, kada će to biti usvojeno na Savetu ministara BiH“, rekla je ona.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*