Sledeće godine počinje gradnja hidroelektrane Bistrica

Vučić Grčiću: Do Nove godine stabilizacija, pa da nešto drugo radiš

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (Instagram BS)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će sledeće godine početi radovi na reverzibilnoj hidroelektrani Bistrica, koja će koštati 600 do 700 miliona evra.

Vučić je tokom obilaska sela Senište rekao da za Srbiju ne postoji veći energetski interes od te hidroelektrane i da Srbija do 2028. godine mora da ima dovoljno struje da je prodaje.

„Ako se vi ljudi ne bunite, to nam je projekat broj jedan i to je za našu zemlju spas”, kazao je Vučić meštanima Seništa, sa čime su se okupljeni složili.

On je naveo da bez reverzibilne hidroelektrane u Bistrici Srbija ne može da preživi, jer se troši sve više struje, a 50 odsto na industriju.

„Ne možemo nove kapacitete da ubacimo bez toga, bez tih 650 megavata reverzibile”, kazao je Vučić, prenela je Beta.

Vršilac dužnosti direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Milorad Grčić rekao je da bi „bilo realno” da ta hidroelektrana bude na mreži 2025. godine.

Vučić je naveo da će ta hidroelektrana „podići” ceo kraj, dodajući da je to ogroman novac i investicija.

Reverzibilna hidroelektrana Bistrica u planu je od 80-tih godina prošlog veka, a vlast najavljuje da će ta hidroelektrana pored „Đerdapa 3” podići ukupnu proizvodnju električne energije za 15 odsto.

 

Vučić Grčiću: Do Nove godine stabilizacija, pa da nešto drugo radiš

NOVA VAROŠ – Predsednik Aleksandar Vučić zamerio je danas v.d. direktoru EPS-a Miloradu Grčiću što ga nije obavestio o manjem požaru u TENT B1, dodajući da bi Grčić do Nove godine trebalo da stabilizuje sistem, a onda „nešto drugo da radi”.

„Grčiću, što mi nisi javio da si imao manji požar na B1?”, upitao je Vučić.

Kada mu je Grčić odgovorio da je to brzo rešeno, Vučić se rekao da je za to trebalo on da mu javi, a ne da čuje od BIA.

„Da me ne opterećuješ… Ja mislim da do Nove godine ti to stabilizuješ, a onda, Mićo, nešto drugo da radiš”, rekao mu je Vučić, prenosi Tanjug.

 

Vučić u poseti Marinkovićima u selu Seništa

NOVA VAROŠ – Predsednik Aleksandar Vučić započeo je obilazak Zlatiborskog okruga posetom porodici Marinković u selu Seništa kod Nove Varoši.

Petočlana porodica Marinković ugostila je predsednika u svom domaćinstvu, a njegova poseta im, kažu, mnogo znači.

Porodica se bavi poljoprivredom, stočarstvom pre svega, imaju četiri krave i 30 ovaca, kao i dve svinje i kokoške, a to im je jedini izvor prihoda.

Najstariji u porodici, domaćini Miloš i njegova supruga Dragana (63), kažu da im je najvažnije da se obezbedi voda, bez koje se muče.

„Voda nam je najbitnija, nemamo je, mučimo se bez vode… trebalo bi i da se asfaltira put. Imamo star traktor, 15 godina već”, kaže Dragana za Tanjug.

Sa njima žive i sin Sreten i njegova supruga Ana, i unuka Milica, desetogodišnja devojčica, jedini đak škole „Gojko Grulović”, u selu Radionja.

Dobar je đak, ali joj nedostaju drugari.

U školu je svakodnevno voze otac ili deda, ali je odlazak u školu u tom delu zemlje, zimi prilično težak.

„Teško je živeti pogotovo kada padne sneg”, kaže Sreten Marinković.

Sa predsednikom Vučićem, porodicu Marinković posetili su i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i direktor „Puteva Srbije” Zoran Drobnjak.

Nakon posete porodici, predsednik će obići obnovljenu školu „Živko Ljujić” u Novoj Varoši, a zatim će uslediti potpisivanje sporazuma sa predstavnicima kompanije CRBC u Sjenici.

Nakon toga, predsednik će održati sastanak sa predsednicima mesnih zajednica, predstavnicima jedinica lokalne samouprave i privrednicima iz Sjenice, Tutina i Novog Pazara.

 

 

 

IZVOR:POKLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*