Sledeće nedelje o kandidatima za direktora RTS-a

Upravni odbor Javnog servisa izjašnjavaće se o Vasku Vasoviću i Marku Milutinoviću, dok je medijska čaršija već predvidela raspisivanje novog konkursa

Ko će biti novi direktor Radio televizije Srbije i da li će on uopšte biti izabran znaće se sledeće nedelje, kada je planiran sastanak Upravnog odbora ovog Javnog servisa. Ali što se tiče medijske i političke čaršije ta stvar je već gotova. Njihova teorija glasi: na čelu RTS-a neće biti ni Vasko Vasović ni Marko Milutinović, kandidati koji su ušli u uži krug, već će novi direktor biti onaj stari – Dragan Bujošević. Pre toga će, pošto je Bujošević diskvalifikovan u prvom krugu jer nije potpisao prijavu, UO poništiti konkurs. Tako kaže čaršija. A šta kaže UO?

– Rekao sam ranije da neću davati izjave koje se odnose na izbor generalnog direktora. Konkurs ne može da bude poništen, već samo da se završi tako što ćemo izabrati onog koji dobije bar šest glasova ili tako što nijedan kandidat neće osvojiti tu većinu. U tom slučaju, raspisuje se nov konkurs, a do tog izbora bira se nov vršilac dužnosti – kratko je za „Politiku” objasnio predsednik UO RTS-a Vladimir Vuletić.

Da se ništa neće promeniti čaršija je znala i pre nego što je konkurs uopšte raspisan. Izgleda da je taj trač stigao i do potencijalnih kandidata, pa se na poziv za prvog čoveka Javnog servisa ovog puta javilo samo pet kandidata, od kojih je jedan upravo Bujošević. Kao dokaz da će se reprizirati ishod konkursa iz 2015. opozicioni mediji su spominjali navodni susret aktuelnog v. d. direktora Bujoševića sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Ali kada je UO odbio njegovu prijavu, teorija o novom–starom direktoru je pala u vodu. Osim Bujoševićeve, zbog neispunjavanja propisanih uslova odbačene su i kandidature novinara Vladimira Palikuće i Svetislava Nedeljkovića.

Tako će sledeće nedelje članovi Upravnog odbora razmatrati prijave dva radnika RTS – snimatelja i direktora fotografije Vaska Vasovića i odgovornog urednika PGP RTS-a Marka Milutinovića, koji je bio i urednik nekadašnjeg Trećeg kanala.

Deo opozicione javnosti naklonjen je Vasoviću, a kao glavnu prednost ističu da iza njega stoji 2.000 radnika. Istovremeno strahuju da će, ako se ipak bude odlučivalo između ova dva kandidata, Bujoševićev naslednik biti Milutinović jer je, tvrde, blizak sa Vučićem. Ovoj tezi verovatno je kumovala emisija „Lice nacije” na RTV Pančevo u kojoj je tokom predizborne kampanje gostovao predsednik Srbije, a čiji je domaćin i autor upravo Milutinović. U njegovim emisijama gosti su mahom bili istaknuti članovi SNS-a, a od pripadnika „druge Srbije” gostovao je samo Svetislav Basara.

Dok većina tabloida Vasovića vidi kao Đilasovog čoveka, „Kurir” smatra da iza njega ne stoji samo Đilas već i SPS, tačnije Milutin Mrkonjić. A objašnjenje je sledeće: SPS se tako priprema za slučaj da ostane van vlade. Vasović je za „Danas” demantovao bilo kakvo poznanstvo i sa Dačićem i sa Đilasom, dok se sa Mrkonjićem, kaže, nije ni video ni čuo 20 godina. Ovaj list ocenio je da je Vasović u sferu interesovanja tabloida dospeo pošto je u otvorenom pismu naveo niz nepravilnosti koje je Državna revizorska institucija pronašla prilikom kontrole trošenja novca Javnog servisa. Bujošević se tim povodom nije javno oglašavao, ali je optužbe demantovao u pismu upućenom radnicima.
A šta zaposleni na RTS-u misle? Ako se njihov glas čuje kroz Sindikat Nezavisnost RTS-a onda im ni Milutinović ni Vasović nisu po volji. Sindikat je zamerio i UO što nisu imali sluha za njihove stavove, ali su donekle razumeli i da „nije imao neki izbor iz kojeg je mogao valjano da bira”. Dok Milutinovića smatraju za „čoveka bliskog vladajućoj stranci” koji „nikako ne bi obećavao da bi bilo koji od postulata slobodnog i nezavisnog novinarstva bio ispunjen”, na Vasovićevu adresu su uputili više zamerki. Tvrdeći da je „svoju karijeru gradio onako kako bi voleo da se ona odvijala”, predstavnici radnika RTS-a su izrazili sumnju u istinitost većine njegovih izjava: da je prikupio potpise gotovo svih zaposlenih, da su ga italijanski novinari proglasili za najboljeg snimatelja pejzaža na svetu, pa čak i u to da ispunjava uslov iz konkursa koji se odnosi na desetogodišnje iskustvo na rukovodećim pozicijama.
I pre pet godina poznavaoci medijskih prilika tvrdili su da će konkurs da propadne, iako se za poziciju generalnog direktora RTS-a tada prijavilo 11 kandidata. Da li su poverovali u političko-medijske prognoze ili je i za to kriv virus korona koji je izazvao pad prihoda od reklamnog prostora i spustio prihode od subvencija za oko 20 odsto? Da li je to razlog što mesto generalnog direktora RTS-a danas izgleda manje atraktivno?

IZVOR:POLITIKA

FOTO:N. Marjanović

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*