SLOBODA NEMA CENU -„NEĆE PROĆI – mladi protiv trgovine ljudima“

53 žrtve trgovine ljudima identifikovane su samo u Srbiji u toku prošle godine, a do septembra ove godine u našoj državi identifikovane su 32 žrtve, od čega je devetoro maloletnih osoba. To je 85 od 2.45 miliona ljudi koji, prema procenama, postanu žrtve trgovine ljudima u svetu. Ali iza statistike, stoje ljudi i sistem, u koji se pre svega sada uključuju mladi ljudi.

Stoga Udruženje Sloboda nema cenu, povodom Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima (18. 10), u petak,15. oktobra u Omladinskom centru – OPENS  u Novom Sadu sa početkom u 11 časova organizuje IX konferenciju SLOBODA NEMA CENU pod nazivom „NEĆE PROĆI – mladi protiv trgovine ljudima“. 

„Kroz edukaciju, pre svega mladih, budućih profesionalaca i profesionalki, ali i opšte javnosti, želimo da podignemo svest naših građana i građanki i na taj način doprinesemo da više ni jedna osoba ne bude žrtva trgovine ljudima! Snaga, inspiracija i promene dolaze od mladih. Mladih koji su odgovorni, ukazuju na probleme i ne libe se, bez pardona da kažu, ovo nije dovoljno. Kroz konferencije Sloboda nema cenu i do sada smo tiho davali svoj doprinos, ali zbog svakog života koji kroz trgovinu ljudima dobija „cenu“ ovaj put mi prvi pričamo drugačije“, objašnjava direktorka Udruženja Sloboda nema cenu, Dobrila Marković.

Udruženje još jedne godine organizuje konferenciju o trgovini ljudima koja je namenjena studentima psihologije, socijalnog rada, prava, medicine i novinarstva, sa ciljem da se unapredi znanje onih koji će u budućnosti biti na prvim linijama u borbi protiv trgovine ljudima.

Konferencija Sloboda nema cenu, koja se ove godine realizuje pod sloganom „NEĆE PROĆI: Mladi protiv trgovine ljudima“ edukuje studente, buduće profesionalce o krivičnom delu trgovine ljudima, njegovim oblicima, prevenciji i postupanju u praksi iz ugla različitih profesija koji se u svom radu mogu susresti sa žrtvama ili počiniocima.

„Dakle, konferencija i dalje ima za cilj da edukuje buduće profesionalce, da pruža mladima dodatna znanja i veštine o trgovini ljudima kroz učenje od starijh i iskusnijih kolega. Ali ovaj put pričamo i o tome šta stariji, iskusniji i oni koji su deo sistema mogu da nauče od mladih. Svi smo mi možemo da budemo deo promene, bilo da radimo u sistemu ili samo vodimo računa o tome gde šta kupujemo od hrane ili garderobe i biramo da reagujemo. Sa mladima na kojima sve ostaje, sa ove konferencije šaljemo poruku da trgovina neće proći“, zaključuje Dobrila.

Konferenciju organizuje Udrženje „Sloboda nema cenu“ uz podršku Evanđeoskog udruženja studenata, European Christian Political Movement – ECPM, Foundation for International Christian Democratic Development – FICDD i  Omladinskog saveza udruženja „Omladinska prestonica Evrope Novi Sad – OPENS“.

U okviru IX konferencije Sloboda nema cenu biće pokrenuta edukativna kampanja „Neće proći „ u kojoj će aktivnu ulogu imati mladi, a realizuje se u okviru projekta „NE U MOJOJ SMENI“ koji realizuje Festival ekološkog pozorišta za decu u saradnji sa Udruženjem „Sloboda nema cenu“ i Kino Klub Novi Sad u okviru aktivnosti jačanja kapaciteta i sposobnosti lokalnih organizacija civilnog društva za sprečavanje i borbu protiv trgovine ljudima, koje sprovodi NVO ASTRA u sklopu projekta „Unapređenje prostora i mogućnosti za borbu protiv trgovine ljudima“, podržanog od strane Evropske unije.

Deo predavanja na konferenciji biće i  predstava „Devojčica sa šibicama“  u koprodukciji Udruženja građana „Sloboda nema cenu“, Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade i Pozorišta mladih u Novom Sadu, a govori o trgovini ljudima i drugim problemima sa kojima se susreću deca u pokretu.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*