Slovačka snažno podržava evrointegracije Srbije

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa predsednikom Narodne skupštine Slovačke Republike Andrejom Dankom o političkim i ekonomskim odnosima dveju država, evrointegracijama Srbije, kao i statusu srpske i slovačke nacionalne manjine.

Brnabić je naglasila da je politička saradnja između dve države na veoma visokom nivou i da uporedo s tim naše narode vezuju bliski prijateljski odnosi kroz istoriju.

Premijerka je istakla da Srbija izuzetno ceni principijelan stav Slovačke o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije i podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Ona je iskazala zahvalnost za dosadašnju kontinuiranu i aktivnu podršku Slovačke u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji, i izrazila očekivanje da će ona biti nastavljena i u daljem toku pregovaračkog procesa.

Predsednik Parlamenta Slovačke poručio je da Slovačka snažno podržava nastavak procesa proširenja Unije u regionu Zapadnog Balkana, a pre svega evrointegracije Srbije, koju smatra ključnom zemljom regiona i strateškim partnerom Slovačke.

Danko je naglasio da je Evropska unija, bez obzira na trenutne unutrašnje probleme, pre svega porodica država, u kojoj bi Slovačka pre svih želela da vidi Srbiju.

Sagovornici su se složili da visok nivo političkih odnosa između dve zemlje ne prati i adekvatan napredak u razvoju bilateralne ekonomske saradnje i da je ključni interes unapređenje ekonomske saradnje i povećanje zajedničkih investicija.

Predsednik Parlamenta Slovačke ukazao je na veoma dobar pristup Srbije kada su u pitanju prava slovačke nacionalne manjine, i istakao da Srbija prednjači u uspostavljanju standarda očuvanja jezika i kulture manjina, u odnosu na mnoge evropske države.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*