Slovenija skratila karantin i rok važenja testova

Ljubljana (Foto Piksabej)

LJUBLJANA – U Sloveniji je danas stupilo na snagu nekoliko izmena Uredbe o merama za sprečavanje širenja kovida, čime je, između ostalog, skraćeno trajanje karantina i rok važenja testova, ali je smanjen i broj putnika u javnom prevozu.

Takve mere su donete u skladu sa smernicama koje je izdao slovenački Nacionalni institut za javno zdravlje, prenosi agencija STA, a javlja Tanjug.

Od danas, karantin nakon kontakta visokog rizika ili prilikom ulaska u zemlju bez kovid propusnice, skraćen je sa deset na sedam dana.

Prema novim pravilima, da bi izbegli karantin pri ulasku u Sloveniju, putnici koji su vakcinisani ili su preležali virus, moraće da pokažu negativan pi-si-ar test ne stariji od 48 sati ili brzi test ne stariji od 24 sata.

Karantin određen na granici može se prekinuti negativnim pi-si-ar testovima najmanje pet dana po dolasku.

Autobusi će, u skladu sa novim merama, moći da prime samo onoliko putnika za koliko je vozilo registrovano, uz obavezu praznih sedišta desno od vozača i iza vozača.

Putnicima će biti dozvoljeno da stoje u gradskim autobusima na udaljenosti od najmanje jednog metra, a mesta za stajanje moraju biti jasno obeležena.

Vozovi će moći da primaju samo onoliko putnika koliko imaju mesta, a za stajanje važe ista pravila kao i za autobuse.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*