Šmit pozvao poslanike RS da se vrate u institucije, a oni bojkotovali sednicu

Kristijan Šmit (EPA EFE -F.D.)

SARAJEVO – Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit pozvao je danas predstavnike Republike Srpske da se vrate u zajedničke institucije, a predstavnike tri naroda da se okrenu budućnosti.

Šmit je to rekao u obraćanju poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, kojoj ne prisustvuju predstavnici iz Republike Srpske.

U obraćanju koje je počelo u podne, Šmit je, kako prenosi Radio televizija Republike Srpske, rekao da „ne razme da neko blokira parlament koji je pravo mesto za razgovore”. Rekao je i da će se naredne sedmice obratiti u Savetu bezbednosti UN i predstaviti izveštaj redovan izveštaj o BiH, koji je predao.

Naglasio je, navodi se, da je neprihvatljivo da institucije budu bilo čiji taoci i pozvao predstavnike Republike Srpske da se vrate u zajedničke institucije i učestvuju u njihovom radu.

Republika Srpska ne priznaje Šmita za visokog predstavnika, jer njegov izbor nije verifikovan u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, prenosi Tanjug.

Narodna skupština Republike Srpske jednoglasno je odlučila da predstavnici iz Srpske ne učestvuju u radu državnih institucija, nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Incko na samom kraju svog mandata nametnuo odluku o izmenama i dopunama Krivičnog zakona, kojima se zabranjuje i sankcioniše negiranje genocida.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*