Šmit: Zapravo ne vidim opasnost od rata u BiH

(Foto EPA-EFE/FEHIM DEMIR)

LONDON – Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit u intervjuu londonskom Gardijanu kaže da u BiH „zapravo ne vidi opasnost od rata”, na čemu je, inače, insistirao u svom prvom Izveštaju o stanju u BiH upućenom početkom ovog meseca Savetu bezbednosti UN.

Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje, jer nije imenovan prema predviđenoj proceduri u SB UN, tvrdi da je „pretnja srpskih separatista da ponovo uspostave sopstvenu vojsku za sada opala”, ali da, kako kaže, BiH i zemlje okruženja i dalje „idu ka krizi bez značajnog diplomatskog angažmana SAD i Evrope”, preneo je Tanjug.

Šmit tvrdi da su regionalni lideri, kako navodi, „ubedili separatistu Milorada Dodika” da obustavi svoje planove za povlačenje nadležnosti koje su ranije prenete na nivo država, a među kojima je i formiranje vojske Republike Srpske.

„Vidimo da je posle mnogo razgovora, uključujući i one u susedstvu, dobio poruku da niko neće prihvatiti način koji vodi ka rastućem potencijalu političkog i – nadamo se da ne – vojnog sukoba”, rekao je Šmit i dodao:

„Ja zapravo ne vidim opasnost od rata”.

Šmit je za Gardijan u Vašingtonu, gde je razgovarao sa zvaničnicima Stejt departmenta o stanju u BiH, rekao i da u BiH sada ima manje naoružanja u odnosu na 1992.

„Srećom, na raspolaganju je premalo vojne imovine”, rekao je visoki predstavnik.

Ipak, Šmit kaže da „Dodikova separatistička retorika i njegova obećanja da će prekinuti pravni i poreski sistem u polovini zemlje koju vode Srbi, vode zemlju ka teškoj krizi”.

Precizira da je „Dodikova taktika došla do tačke kada ne može da je vrati unazad, a da ne izgubi obraz”.

„Moj utisak je da smo veoma, veoma blizu ove tačke i za to je potreban veoma jasan odgovor međunarodne zajednice”, rekao je Šmit.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*