Snaga naroda i Ramo Isak kažnjeni sa 6.000 KM kazne za objavljeni spot

RTRS
Centralna izborna komisija BiH danas je u Sarajevu izrekla kaznu u iznosu 6.000 KM političkom subjektu Snaga naroda i predsedniku ove stranke koji je i ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Rami Isaku za spot objavljen na društvenim mrežama, za koji je utvrđeno da predstavlja preuranjenu izbornu kampanju, i naložila povlačenje ovog spota.

CIK, rečeno je na sednici, nije uspeo dokazati da spot predstavlja govor mržnje i zloupotrebu resursa.

Član CIK-a Željko Bakalar konstatovao je da ovaj prekršaj zaslužuje sankcionisanje, ali da je visina kazne nedovoljna.

– Nerado ću podržati iznos od 6.000 KM jer mislim da on nije odgovarajući u odnosu na ono što je učinak ove objave koja je zabilježila veliki broj pregleda i izazvala diskusiju u javnom prostoru BiH i regiona – istakao je Bakalar.

Prema njegovim riječima, dobijena izjašnjenja stranke, Isaka i MUP-a FBiH u kojima se pozivaju na odredbe Izbornog zakona prilično su sinhronizovana.

– Mislim da je urađena priprema ekskulpacije /opravdanja/ po drugim osnovama“, ocenio je Bakalar, koji je naveo da višednevna najava objavljivanja spota, kao da se radi o sadržaju „Zvezda Granda – govori da se svesno išlo u kršenje zakona.

Bakalar je stava da je za ovu objavu napravljena široka PR priča vođena, verovatno, vizijom da je i negativna reklama reklama.

– Broj pregleda i komentara u javnosti svedoče da je svrha postignuta, a svrha novčane sankcije od 6.000 KM neće imati odgovarajući efekat – zaključio je Bakalar.

Kazne za preuranjenu kampanju PDP-u, HDZ-u, Laburističkoj stranci i subjektu „Možemo bolje“

Centralna izborna komisija /CIK/ BiH danas je novčano kaznila više političkih subjekata za preuranjenu izbornu kampanju za ovogodišnje lokalne izbore.

PDP je kažnjen sa 9.000 KM, odnosno po 3.000 KM za objave na „Fejsbuk“ stranici banjalučkog PDP-a sa tri skupa nazvana „Saborovanja domaćina“ na kojima je bio prisutan Draško Stanivuković, kandidat za gradonačelnika Banjaluke.

HDZ BiH kažnjen je sa 3.000 KM za preuranjenu izbornu kampanju njenog pristalice, načelnika Novog Travnika Stjepana Duje.

Istim iznosom sankcionisana je Laburistička stranka za objavu na „Fejsbuku“ na kojoj se promovišu radovi u Velikoj Kladuši, dok je politički subjekt „Možemo bolje“ dužan da plati kaznu od 4.000 KM za preuranjenu i sponzorisanu, plaćenu izbornu kampanju na „Fejsbuku“.

 

 

IZVOR:RTRS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*