Socijalni program za radnike Fijata do kraja meseca

Darija Kisić (Foto Tanjug - T.R.)

KRAGUJEVAC– Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Darija Kisić Tepavčević najavila je danas socijalni program za Fijatove radnike u fabrici u Kragujevcu do kraja meseca.

Ona je novinarima u Kragujevcu rekla da posle iskazivanja zainteresovanosti za određene poslove, sledi sastavljanje socijalnog programa za Fijatove radnike u Kragujevcu, što bi trebalo da bude do kraja maja.

„Onda se mi sa Nacionalnom službom (za zapošljavanje) uključujemo u pregovaranje i tu smo i za medijaciju i za razgovore. Tako da sve će da bude transparentno… jer je upravo to politika koju zastupa i preduzeće Fijat, kako su nam rekli u razgovoru, a mi smo tu kada bude bio iznet socijalni program da učestvujemo u pregovorima i da vidimo koje su to najbolje mogućnosti u datim okolnostima”, kazala je Darija Kisić Tepavčević, prenosi Beta.

Ona je navela da su u petak bili sastanci s predstavnicima sindikata Fijata, a juče sastanak s drugim predstavnicima radnika koji su već izneli zaključke s tih sastanaka.

„Vlada Srbije, država Srbija brine o svojim radnicima i tako je i kada su u pitanju radnici Fijata”, kazala je ministarka i dodala da je jasno da i privatni poslodavci treba da posluju po zakonima Srbije.

„U skladu s tim smo i pričali sa radnicima i znamo da u ovom momentu, kako je rukovodstvo Fijata i iznelo, da je nakon isticanja odluke o transformaciji firme, u pitanju jedno interno istraživanje u pogledu strukture zainteresovanosti za određene poslove i načine angažovanja u periodu transformacije, a da nakon toga sledi pisanje socijalnog programa”, rekla je Kisić.

Zatim po zakonu sledi uključivanje u pregovore sa Nacionalnom službom za zapošljavanje.

„U svakom slučaju radnici će da budu upoznati sa svim uslovima i sa svim mogućnostima i gledaćemo da u ovom periodu transformacije da to bude najbolje rešenje za radnike”, poručila je ministarka.

Ona je ocenila i da je „izuzetno lepa vest” da je Fijat odlučio da novi model proizvodi u Kragujevcu, „ali da bi se proizvodni pogoni adaptirali za proizvodnju novog modela potreban je jedan vremenski period i kadrovske i prostorne transformacije”, kazala je Darija Kisić Tepavčević.

Ministarka rada danas je posetila nemačku kompaniju „Vaker Nojzon” koja obeležava 15 godina rada u Kragujevcu.

Kisić: „Vaker Nojzon” odličan primer rasta zaposlenosti

KRAGUJEVAC – Ministarka Darija Kisić posetila je danas kompaniju „Vaker Nojzon” koja u Kragujevcu posluje već 15 godina i koja se kao lider u zapošljavanju u regionu izdvaja posebno po zapošljavanju teže zapošljivih lica.

Kompanija posebnu pažnju posvećuje radnicima koje rade na poslovima zavarivanja, kao i trening centru u kojem se obučavaju budući zavarivači i učenici koji se školuju po modelu dualnog obrazovanja.

Ministarka je navela da je od 2017. udvostručen broj zaposlenih u ovoj kompaniji i da je to put kojim Srbija želi da ide.

„Dovođenje novih investitora, nova radna mesta, povećanje stope zaposlenosti je ono što Vlada zastupa, a upravo je Kragujevac odličan primer kao grad sa najbržim padom stope nezaposlenosti. U poslednjih godinu dana stopa nezaposlenosti je smanjena za 15 posto. Samo od početka godine zaključno sa današnjim danom je sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje u ovom gradu zaposleno preko tri hiljade ljudi”, navela je Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka o socijalna pitanja, prenosi Tanjug.

Navela je i da upravo firma „Vaker Nojzon” odličan primer po rastu stope zaposlenosti, ali i po uključivanju najranjivijih grupa sa tržišta rada, osoba sa invaliditetom, kao i pripadnica ženske populacije, koje ovde rade kao zavarivačice.

„Sa njima sam danas razgovarala i one su izuzetno uspešne u ovom poslu i pokazale su da pol nije barijera za obavljanje bilo kog posla. Ova kompanija takođe zapošljava i pripadnike romske populacije i zaista sam ponosna koliko ovde ulažu u obuke i obrazovanje svojih zaposlenih”, kazala je ministarka.

Kompanija „Vaker Nojzon”, inače, posle 15 godina poslovanja gradi novu fabriku od preko 20 hiljada kvadrata u Kragujevcu koja treba da počne sa radom u oktobru ove godine, a direktor „Vaker Nojzon” Kragujevac Branko Ilić kaže da kompanija svoj rast i razvoj duguje stručnim i iskusnim radnicima, pre svega umešnim majstorima zavarivačima, kao i inženjerima.

„Vaker Nojzon je među prvim kompanijama u Kragujevcu koja je prepoznala budući nedostatak obučenih kadrova i organizovala obuku iz oblasti zavarivanja i bravarsikh poslova. Kroz trening centar kompanije prošlo je više stotina ljudi, ali i učenika iz Srednje stručne škole u Kragujevcu, u okviru programa dualnog obrazovanja”, rekao je direktor.

Trenutno u kragujevačkoj fabrici više od 20 žena radi u proizvodnji, a plan je da se ubuduće zaposli još. Jedna od njih je i Ivana Stefanović, koja u fabrici radi na poslovima zavarivača.

„Prethodno radno iskustvo mi je bilo u trgovini više od deset godina, ali sam htela da promenim posao i prijavila sam se na konkurs za zavarivača u ovoj fabrici. Nije mi teško, iako svi imamo neke predrasude da žene ne mogu to da rade. Mogu reći da mi je lakše nego u trgovini. Kolege su me dobro prihvatile i od njih sam dosta naučila”, kaže Ivana, koja u kompaniji „Vaker Nojzon” radi godinu i po dana.

Kompanija se bavi proizvodnjom čeličnih konstrukcija i delova za građevinske mašine, a trenutno u Kragujevcu zapošljava oko 600 ljudi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*