Solarni paneli deo nove energetske politike

„Javni poziv za dodelu subvencija za solarne panele Ministarstvo rudarstva i energetike će objaviti trećeg septembra, a posle toga će lokalne samouprave nastaviti da sprovode dalje korake. Najvažnija informacija za građane je da je procedura pojednostavljena i da je jedino potrebno da se obrate snabdevaču i u roku od nekoliko dana će biti priključeni na mrežu“, rekla je za RTS državna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike Jovanka Atanacković.

 

Ona je objasnila da će postupak posle objavljivanja javnog poziva biti isti kao u slučaju subvencionisanja zamene stolarije.

„Da bismo uopšte pričali o ovoj temi, bilo je potrebno da Ministarstvo rudarstva i energetike na čelu sa potpredsednicom Vlade Zoranom Mihajlović donese nov zakonski okvir, što je osnova za novu energetsku politiku. U procesu energetske tranzicije pratimo svetske tokove, a to znači da želimo čistiji vazduh i dodatni ekonomski razvoj. Kada govorimo o tome da građani mogu da postanu kupci-proizvođači, što je novost kod nas, malo toga je potrebno uraditi. Danas Vlada usvaja uredbu o prosumeru i počinje primena ovog propisa, što je u stvari samo jedan korak do solarnih panela“, rekla je ona.

 

Atanackovićeva je podsetila da je ranije bilo potrebno ispuniti niz administrativnih procedura i da je postupak trajao i duže od šest meseci.

„Danas je sve drugačije. Nema kontakta sa državnom administracijom. Nisu potrebni idejno rešenje, lokacijski uslovi, rešenje o građevinskoj dozvoli, odobrenje o instalaciji, probni rad. Ništa od toga danas nije potrebno. Jedini korak koji građani treba da naprave posle kupovine i ugradnje panela je da se obrate snabdevaču, sa kojim izmene ugovor, i nakon toga budu priključeni na mrežu. Od tada će svi kupci-proizvođači dobiti dvosmerno brojilo, što znači da svu proizvedenu električnu energiju predaju mreži, a na kraju meseca se vidi razlika, pa će ako su proizveli više nego što su potrošili tu količinu prebaciti za sledeći mesec“, objašnjava Atanackovićeva.

 

Ona je rekla da je površina krovova u Srbiji oko 600 kvadratnih kilometara i da bismo, ako se iskoristi samo deset odsto, mogli da imamo oko šest gigavata iz solarnih panela.

„Solarni paneli imaju dvostruku korist za sve nas. Ekonomski su isplativi za sedam do osam godina, a radni vek panela je 25 godina. Računi za utrošenu energiju će biti znatno niži. Drugi bitan razlog je da konačno svi počnemo da vodimo računa o zdravlju životne sredine i energetskoj efikasnosti, jer godišnje bacimo proizvodnju jedne TE kroz prozor“, ističe ona.

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*