Solidan ekonomski rast Evrozone do 2019.

Evropska komisija je povećala projekcije privrednog rasta evrozone za ovu i narednu godinu, zbog uverenja da će se solidan ekonomski rast u Evropi očuvati do 2019. godine.

Bruto domaći proizvod 19-člane evrozone će porasti za 2,3 odsto u tekućoj godini, što je više u odnosu na projekciju rasta od 2,1 odsto iz novembra, navodi se u zimskim ekonomskim projekcijama Komisije, prenosi 021.rs.

I naredne godine će se nastaviti solidan rast ekonomije evrozone, i to po stopi od dva odsto umesto ranije projektovanih 1,9 procenata.

„Evrozona beleži stope rasta koje nisu viđene još od perioda pre izbijanja finansijske krize. Nezaposlenost i budžetski deficiti nastavljaju da padaju, a investicije najzad beleže značajan rast“, izjavio je evropski komesar za ekonomska pitanja Pjer Moskovisi povodom objavljivanja najnovijeg izveštaja.

Zvanični Brisel je pak upozorio da tržišna volatilnost predstavlja pretnju po uspon ekonomije evrozone.

Kada je reč o 27-članoj Evropskoj uniji, iz koje je izuzeta Britanija zbog pokretanja procesa istupanja iz Unije, njen BDP će porasti za 2,5 odsto ove godine i za 2,1 odsto u 2019. godini, prema procenama Komisije.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*