Somborac osuđen na sedam godina zatvora zbog ubistva novosadskog policajca

NOVI SAD –

Milovan Jovanić (22) iz Sombora, okrivljenom za pokušaj teškog ubistva policajca Lazara Malinića izrečena je kazna zatvora u trajanju od sedam godina zatvora. On je prvostepenom presudom za dva krivična dela osuđen na dva meseca dužu kaznu. Odlukom veća kojim predsedava sudija Srđan Savić okrivljenom je ukinuta mera kućnog pritvora. Mera zabrane napuštanja stana preinačena je u zabranu napuštanja boravišta uz obavezno javljanje policiji, a pri tom oduzet mu je pasoš.

Inače za teško ubistvo minimalna zaprećena kazna je deset godina, a minimum minimuma uz ublažavanje kazne iznosi upravo sedam godina, ako se uzme u obzir vreme izvršenja ovog dela zbog izmena zakona.

Somborac osuđen na sedam godina zatvora zbog ubistva novosadskog policajca

FOTO:021.RS

Povodom istog događaja iz 2018. godine, jula prošle godine pravosnažnom presudom pred istim velikim većem Višeg suda u Novom Sadu sudije Srđana Savića drugookrivljeni iz istog grada Boris Kiš (24) osuđen je za napad na službeno lice i krivičnog dela prikrivanja. Obojici se pripisuje da su na ulici opljačkali jednog Novosađanina, a potom napali novosadskog policajca Lazara Malinića koji je pokušao da ih uhapsi. Osuđeni su nepravnosnažnom presudom na ukupnom presudom na osam godina i devet meseci zatvora.

Potom je apelacioni sud odlučio da samo delo pokušaja teškog ubistva vrati na ponovno suđenje, dok je potvrdio odluke iz presude za preostala tri dela iz optužnice.

Tom presudom su obojica oslobođena optužbe za razbojništvo u saizvršilaštvu, usled nedostatka dokaza, a Boris Kiš je osuđen na 19 meseci zatvora okrivljenoj dvojici se prvobitnom optužnicom stavljalo na teret da su 19. decembra 2018. oko tri sata posle ponoći na ulici u centru Novog Sada fizički napali dvadesettrogodišnjeg Novosađanina, lakše ga povredili i oduzeli mu jaknu sa novčanikom i dokumentima, a potom se udaljili taksijem.

Naknadno je, navodno jedan okrivljeni telefonom tražio oštećenom 200 evra, kako bi mu vratio novčanik, a prilikom primopredaje drugi je nožem krenuo nožem na mladića, a potom i inspektora kriminalističke policije.

Tokom postupka utvrđeno je veštačenjem da nije bilo kontakta noža sa sečivom od 15 centimetara i tela policijskog službenika, ali je preciziranom optužnicom koju zastupa zamenik Višeg javnog tužilaštva Biljana Silađi navedeno da ipak postoje obeležja krivičnog dela. Ona je rekla da samo igrom slučaja nije došlo do povređivanja, jer je okrivljeni sprečen u nameri tako što ga je drugi inspektor udario stopalom u koleno pri prilassku leđima službenika i onemogućio ga da ostvari nameru. Napomenula je da je Jovanić nosio nož u džepu prsluka, a onda kad se Kiš našao u položaju za vezivanje, izvadio ga je i krenuo ka pedesetak metara udaljenom mestu lišenja slobode njegovog saizvršioca. „To što nema povrede od noža na oštećenom ne znači da nema obeležja dela, slično bi bilo da je neko nekom pucao iz pištolja u vitalni organ pa promašio“, rekla je u završnoj reči Biljana Silađi.

Branilac okrivljenog advokat Goran Karadarević tražio je pri iznošenju skraćene završne reči, koju je u pismenom obliku predao veću na 11 strana, da se njegov branjenik oslobodi i da nema alternative kao ni predloga za prekvalifikaciju na drugo delo.

„Cela priča je pala kada je utvrđeno da nema uboda, a policija je trebala da konpenzuje svojim izjavama u postupku optužbu za ovako teško delo. Moj branjenik nije nikad hapšen, a čuli smo razne verzije svedočenja više policajaca; bilo je i različitih navoda o tome u kom momentu su vikali : stoj policija“. Prema Karadarevićevom mišljenju optužnica je nejasna, neutemeljena i u njoj navode neživotne situacije, a posebno zamera na pretpostavci da je okrivljeni mladić imao nameru, umišljaj, da liši života, koja je ključna za ovakvu kvalifikaciju dela.

Njegovi predlozi za rekonstrukciju događaja i angažovanje sudskog veštaka trasologa,odbijeni su nakon većanja. Predsedavajući je pri obrazlaganju presude naveo da je veće ostalo pri stavu i nakon ponovljenog dokaznog postupka da se radi o pokušaju teškog ubistva, a da je izrečena minimalna kazna zbog godina optuženog i zbog neosuđivanosti.

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*