Španija: Maloletnici osuđeni na uslovnu kaznu zbog širenja AI slika golih vršnjakinja

Izvor: Pixabay
MADRID –

Španski sud osudio je je 15 školaraca na godinu dana uslovne kazne zbog stvaranja i širenja slika na kojima su njihove vršnjakinje gole, napravljenih pomoću veštačke inteligencije (AI).

Policija je počela da istražuje slučaj prošle godine nakon što su roditelji u gradu Almendraleho prijavili da su lažne gole slike njihovih ćerki kružile na WhatsApp grupama.

Sud za mlade u gradu Badahosu danas je saopštio da osudio maloletnike po 20 tačaka za kreiranje slika koje prikazuju zlostavljanje dece i 20 tačaka za krivična dela protiv moralnog integriteta žrtava, prenosi Gardijan.

Svakom od optuženih izrečena je uslovna zatvorska kazna od godinu dana i naređeno da pohađa časove o rodnoj svesti, ravnopravnosti i o „odgovornoj upotrebi tehnologije“.

“Dokazano je da su maloletnici koristili aplikacije veštačke inteligencije da bi dobili izmanipulisane slike (drugih maloletnika) uzimajući lica devojčica sa njihovih profila na društvenim mrežama i postavljajući te slike na tela golih ženskih tela, navodi se u saopštenju suda.

Policija je identifikovala nekoliko tinejdžera starosti između 13 i 15 godina kao odgovorne za pravljenje i deljenje slika.

Prema španskom zakonu, maloletnici mlađi od 14 godina ne mogu biti optuženi, ali se njihovi slučajevi šalju službama za zaštitu dece, što ih može primorati da pohađaju kurseve rehabilitacije.

 

 

 

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*