Španske kompanije sve više zainteresovane za Srbiju i Beograd

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić sastao se u Starom dvoru sa državnom sekretarkom za trgovinu Španije Šijanom Mendes, ambasadorom Španije u Beogradu Migelom Fuertesom i generalnim direktorom Sektora za poslovanje u inostranstvu Španske agencije za izvoz i investicije (ICEX) Havijerom Serom. Delegaciju Grada Beograda na sastanku činili su i Luka Petrović, sekretar za investicije, i Maja Tintor, rukovodilac Sektora za turizam Sekretarijata za privredu.

Na sastanku se govorilo o prvom Poslovnom forumu Španija–Srbija koji je juče otvoren u Beogradu, velikim infrastrukturnim projektima koje je gradonačelnik na ovom forumu predstavio, kao i o poseti delegacije Grada Beograda Sajmu pametnih gradova (Smart city expo), koji će se sledećeg meseca održati u Španiji.

Osvrćući se na prisustvo španskih kompanija na forumu, državna sekretarka Šijana Mendes istakla je da se one sve više interesuju za Srbiju.

„Samo juče i prekjuče, povodom Poslovnog foruma Srbija–Španija, došli su predstavnici oko 20 španskih kompanija, što je uspeh za ovaj vid događaja i to nas ohrabruje da ojačamo poslovnu saradnju Srbije i Španije. Neke od kompanija koje su ovde zainteresovane su za projekte u Beogradu, a neke od njih imaju iskustva sa učešćem u javnim pozivima u Beogradu“ – istakla je Šijana Mendes, interesujući se za planove i projekte Beograda, posebno za projekat metroa.

Gosti iz Španije zanimali su se za projekat metroa, deponiju u Vinči, tretman otpadnih voda, kao i za druge projekte o kojima je gradonačelnik govorio na forumu.

„Metro je projekat od najvišeg nacionalnog značaja, koji vredi više od milijardu evra. Reč je o nacionalnom, a ne samo beogradskom projektu, i velik broj kompanija i zemalja je zainteresovan za njega. Verujemo da ćemo dobiti veoma kvalitetne ponude. Nedavno je osnovano preduzeće „Metro i voz”, a plan je da 2020. godine krene izgradnja prve faze prve linije, dužine 17 kilometara“ – uputio ih je gradonačelnik.

Obe strane iskazale su zadovoljstvo što će delegacija Grada Beograda, sa gradonačelnikom na čelu, posetiti Sajam pametnih gradova, kao jednu od najznačanijih svetskih manifestacija u oblasti primene visoke tehnologije na jednostavan način, kako bi se unapredio komunalni sistem grada i poboljšao kvalitet života građana.

„Moja vizija je da Beograd bude zeleni i pametan grad, prilagođen potrebama Beograđana. Od Barselone imamo mnogo toga da naučimo, pogotovo u oblasti javnog prevoza, tretmana otpadnih voda, koncepta pametnih gradova i tako dalje. Na sajmu će biti mnogo gradova koji su upotrebili jednostavna rešenja i savremenim tehnologijama unapredili funkcionisanje grada, a videćemo šta je moguće primeniti na naš grad. Poseta Barseloni biće vrlo korisna za nas“ – zaključio je gradonačelnik.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*