Spomen-ploča Mileni Dravić i Draganu Nikoliću

Usvojen predlog da ulica na Čukarici ponese ime Marka Markovića. – Spomenik Tomi Zdravkoviću u Skadarskoj ulici kod broja 26

Srpske glumačke legende Milena Dravić i Dragan Nikolić dobiće spomen-ploču na skveru koji nosi njihova imena. Ovu inicijativu opštine Vračar juče je usvojila Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada.

Andrea Radulović, predsednica komisije, istakla je značaj čuvanja sećanja na glumce koji su ostavili veliki pečat na našu glumačku scenu.

– Milena Dravić i Dragan Nikolić predstavljaju neraskidiv deo našeg grada i njihov kulturni doprinos je nemerljiv. Pre svega, postavljanjem spomen-ploče, Vračarci, ali i svi Beograđani ostaće povezani na jedan način sa legendama koje su volele svoj Beograd i svoj glumački poziv – rekla je Radulovićeva.

U inicijativi opštine Vračar stoji da su građani Vračara na ovakav način odali počast glumačkom paru, Mileni i Draganu, koji su bili i stanovnici ove opštine.

– Postavljanjem spomen-ploče Mileni Dravić i Draganu Nikoliću gradska opština Vračar bi na ovaj način očuvala sećanje na čuveni glumački par i podarila im trajni simbol u opštini, čiji su deo bili – navodi se u inicijativi ove gradske opštine.

Članovi komisije takođe su usvojili inicijativu građanina Miše Markovića da Žumberačka ulica na teritoriji gradske opštine Čukarica ponese ime Marka Markovića, srpskog sportskog novinara.

– Marko Marković bio je doajen srpskog i jugoslovenskog sportskog novinarstva, Beograđanin tokom celog svog radnog i životnog veka, dobitnik brojnih domaćih i međunarodnih priznanja. Čvrsto verujemo da, u javnosti pokrenuta i od porodice podržana inicijativa da se jedna ulica u našem Beogradu preimenuje po novinaru Marku Markoviću zajedno sa gradom Beogradom obogaćuje sećanje i podsticanje na zajedničke vrednosti – stoji u inicijativi Miše Markovića.

Na sednici komisije usvojena je i inicijativa Rasima Ljajića, koju je podneo u svojstvu građanina, da se podigne spomenik Tomi Zdravkoviću u Skadarskoj ulici kod broja 26. Kako u inicijativi piše, svojom muzikom, pojavom, načinom razmišljanja i toplinom duše Toma Zdravković dao je doprinos duhu našeg grada i njegovom imidžu po kojem se i danas presudno prepoznaje.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*