Srbi teško do imovine

Ustavni sud Bosne i Hercegovine u Sarajevu podržao zakon o zemljišnim knjigama. Marčeta: Nastavlja se etničko čišćenje srpskog naroda.=
Ustavni sud Bosne i Hercegovine je utvrdio da je Zakon o zemljišnim knjigama FBiH u skladu s Ustavom BiH. Ocenu ustavnosti Zakona o zemljišnim knjigama FBiH, Ustavni sud BiH davao je na zahtev 29 poslanika NS RS i to nakon tvrdnje mnogih da je taj zakon diskriminatorski, jer se, kako navode, putem njega otima imovina Srba koji su nekad živeli u FBiH.

Ovakvom odlukom Ustavnog suda BiH nisu zadovoljni predstavnici Srba u Federaciji BiH, ali ni predstavnici Srba koji su proterani iz Federacije BiH.

Mile Marčeta, srpski delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, kaže za „Novosti“ da se ovom odlukom Ustavnog suda BiH samo nastavlja etničko čišćenje Srba u Federaciji BiH.

– Mnogi Srbi će u dokazivanju porekla svoje imovine ostati bez iste. Čitav proces od početka je usmeren na štetu Srba. Jedino rešenje je da se ide u Strazbur i da se žalbe upute Međunarodnom sudu za ljudska prava, jer očigledno Ustavni sud BiH neće zaštititi prava Srba – kaže Marčeta.

Predsednik Udruženja Krajišnika u Bijeljini Smiljka Knežević ukazala je na problem da veliki broj izbeglih nije u mogućnosti da prati objave o registraciji nekretnina, a da se potreba za podrškom Vlade Srpske i drugih udruženja pojavila nakon informacije Katastarske opštine Bihać da se svega tri odsto Srba prijavilo za legalizaciju imovine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*