Srbija 25. juna otvara nova poglavlja

Srbija će 25. juna u Luksemburgu otvoriti nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU, potvrđeno je Tanjugu u Savetu u Briselu. U evropskim diplomatskim izvorima navode da se očekuje otvaranje najverovatnije dva poglavlja. Ne odbacuje se, međutim, i mogućnost da se do 25. juna zemlje članice EU saglase i oko otvaranja još jednog poglavlja, navode izvori Tanjuga u Briselu.

Srbija je od 35 poglavlja otvorila 12 od kojih su dva privremeno zatvorena.

„Broj otvorenih poglavlja zavisiće od procene zemalja članica koliko je Srbija napredovala u dve ključne oblasti – reformi vladavine prava i dijalogu sa Prištinom“, ponovili su u Briselu.

Zemlje članice u ovom trenutku procenjuju izveštaj o godišnjem napretku Srbije koji je Evropska komisija objavila u aprilu. Izveštaj je predstavio mešovite rezultate kada je reč o postignutom u oblastima vladavine prava u zemlji.

U petak se očekuje da predstavnici Evropske službe za diplomatske poslove usmeno izveste predstavnike zemalja članica o napretku u dijalogu Beograda i Prištine. Očekuje se i da će ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović sledeće nedelje razgovarati sa ambasadorima zemlja članica u Briselu i upoznati ih sa ostvarenim napretkom Srbije.

Pred zemljam članicama u ovom trenutku se nalazi pet poglavlja za koje je Srbija predala svoje pregovaračke pozicije. U pitanju su poglavlje 33 – finansijske i budžetske odredbe, poglavlje 9 – finansijske usluge, poglavlje 13 – ribarstvo, poglavlje 18 – statistika i poglavlje 17 – ekonomska i monetarna politika.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*