Srbija dobila pozitivno mišljenje Venecijanske komisije

Foto Beta

VENECIJA – Srbija je dobila pozitivno mišljenje Venecijanske komisije na tekst ustavnih amandmana, izjavio je danas predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić nakon završene rasprave o mišljenju te komisije na plenarnom sastanku održanom u Veneciji.

„U nacrtu mišljenja Venecijanske komisije se ocenjuje da su ustavni amandmani u skladu sa evropskim standardima, a to znači njihovo pozitivno mišljenje na sadržinu”, kazao je predsednik parlamenta.

Dačić kaže da je sledeća faza donošenje zakona o referendumu što će se, kako kaže, desiti na sledećim sednicima Venecijanske komisije.

„Na taj način ćemo moći ustavne reforme da završimo pre raspuštanja Narodne skupštine, odnosno do sredine februara sledeće godine”, naveo je Dačić.

Predsednik parlamenta pojašnjava da sada sledi utvrđivanje konačnog teksta ustavnih amandmana što treba da učini Odbor za ustavna pitanja koji će poslati Skupštini da se o tome izjasni na svojoj plenarnoj sednici.

Nakon toga raspisuje se referendum, rekao je Dačić i naglasio da je zato bitno da se donese novi zakon o referendumu koji će biti usklađen sa Ustavom, ali i sa mišljenjem Venecijanske komisije.

Dačić je podsetio da proces ustavnih reformi traje od 2006. godine kada je Venecijanska komisija uputila primedbe na Ustav koji je tada donet.

„Tek sada smo došli do toga da se Venecijanska komisija složila sa ustavnim amandmanima”, kazao je Dačić i dodao da je sada ono što je urađeno u Srbiji po tom pitanju ocenjeno pozitivno.

„To je pouka da i u budućnosti kada imamo ovakve zahvate koji se tiču Ustava, tom procesu moramo da pristupimo na ozbiljan način. Za razliku od nekih drugih vremena, ovog puta uspeli smo da u potpunosti zadovoljimo sve kriterijume i zahteve koji su dolazili od Venecijanske komisije i pokazali našu spremnost da i dalje radimo u saradnji sa njima”, kazao je Dačić.

Srbiju je u Veneciji predstavlja delegacija sačinjena od predstavnika Skupštine Srbije i Ministarstva pravde.

Predsednica Odbora za ustavne amandmane Jelena Žarić Kovačević kaže da se nadalje očekuje rad na uobličavanju teksta koji će biti usvojen na sednici Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

„Mi čekamo da to mišljenje postane zvanično, čim bude zvanično mi možemo da nastavimo da radimo na tekstu koji smo ranije već poslali Venecijanskoj komisiji, da ga upodobimo sa preporukama koje smo dobili i vrlo brzo ćemo moći taj tekst da pošaljemo Narodnoj skupštini kako bi se našao pred svim narodnim poslanicima da bi mogli o njemu da raspravljaju”, kazala je Žarić Kovačević.

Dodaje da posle toga sledi usvajanje tog teksta dvotrećinskom većinom poslanika i raspisivanje referenduma, preneo je Tanjug.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*