Srbija i dalje na začelju Evrope

Nasuprot samopohvalama srpskih vlasti po kojima smo u prošloj godini ostvarili neverovatan ekonomski uspeh, domaća ekonomija je 2017. godinu sa realnim rastom BDP-a od 1,9 odsto završila blizu začelja ne samo regiona već i cele Evrope.

Kako piše list „Danas“, u regionu samo je makedonska privreda rasla sporije od naše i to 1,5 odsto, a šire u većim problemima bili su samo pogođena ratom Ukrajina i već deceniju u krizi – Grčka, prenosi 021.rs.
Međutim, ne samo prošle, nego i u celom petogodišnjem periodu, Srbija debelo zaostaje za zemljama regiona. U 2017. godini u Jugoistočnoj Evropi, odnosno među šest zemalja regiona Zapadnog Balkana, najveći rast su imale Crna Gora 4,2 odsto i Albanija 3,8 odsto, pored Kosova i Metohije (4,4 odsto). U periodu od 2013. do 2017. najveći kumulativni rast ostvarila je Crna Gora 15,8 odsto, Makedonija 14,2 odsto, BiH 12,6 odsto i Albanija 11,2 odsto. Srbija je na dalekom poslednjem mestu sa 6,3 odsto.
Ako su ove privrede manje i nerazvijenije od naše pa zato ostvaruju više stope rasta, to sasvim sigurno ne objašnjava zašto i u poređenju sa zemljama Centralne i Istočne Evrope zaostajemo u rastu BDP-a. U prošloj godini, prema procenama Evropske komisije, najveću stopu rasta ostvarila je Rumunija – 5,7 odsto, zatim Slovenija 4,7 odsto, Češka 4,3 odsto, Poljska 4,3 odsto. Čak je i Hrvatska, koja se godinama nalazila u recesiji, u poslednje dve godine zabeležila veće stope rasta od Srbije. Uopšte, srpska ekonomija zaostaje za prosekom rasta BDP-a EU koji je u 2017. iznosio 2,3 odsto.
Za prošlu godinu razlozi slabog rasta su bili suša i zima, ali kada se uzme prethodnih pet ili 10 godina, jasno je da postoje sistemski razlozi zašto Srbija zaostaje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*