Srbija i Indija za zajednička ulaganja u privredu

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da Srbija obećava kao odredište indijskih turista i reditelja, kao i da je Vlada Srbije zainteresovana za inicijativu „Proizvesti u Indiji“.

On je to rekao u intervjuu za indijski „Ekonomik tajms“ i dodao da je Srbija impresionirana indijskim uspehom u razvoju privrede i korišćenju savremenih tehnologija što govori o uspešnosti politika koje sprovodi vlada Narendre Modija.

„Srbija je zainteresovana za inicijativu ‘proizvesti u Indiji’, za zajednička ulaganja, posebno u one oblasti gde smo savladali napredne tehnologije. Verujem da postoji mnogo prostora za širenje i povećanje obima privredne saradnje, koju želimo da podignemo na viši nivo“, rekao je Dačić.

On je istakao da posebno obećava investiciona saradnja, saradnja u proizvodnji, naučna i tehnološka saradnja, saradnja u IT sektoru, kao i saradnja u oblasti traktorske, agro, automobilske, odbrambene, farmakološke i filmske industrije.

„Srpski predsednik Aleksandar Vučić i indijski premijer Narendra Modi odredili su zajednički cilj – da naša trgovina dostigne milijardu dolara u narednih pet godina. Vidimo prostor za unapređenje poljoprivrednog izvoza, naročito žitarica, voća, povrća i mesa, a Indija je zainteresovana i za srpske metale, poput bakra i zlata“, rekao je Dačić.

Upitan da prokomentariše koliko je Indija ekonomski prisutna u Srbiji, Dačić je kazao da su indijski proizvođači traktora među najboljima na svetu, i pozvao indijske kompanije da investiraju u postojeće fabrike mašina poput IMT-a ili u izgradnju novih.

„Indija je svetski lider u primeni digitalnih tehnologija, dok je Srbija postigla značajne rezultate u razvoju IT usluga i digitalizacije, koji su među prioritetima naše Vlade. IT park firme Embaši grup iz Bangalora, lociran u blizini Beograda, pokazuje saradnju u ovoj oblasti“, rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije istakao je da Srbija postaje sve poznatija u svetu, pa i u Indiji, po dobrim lokacijama za snimanje filmova i naveo da su do sada snimljena tri indijska filma u Srbiji, od kojih je u jednom igrao poznati indijski glumac Ajit Kumar.

On je kazao i da je pozvao indijske kompanije da ulažu u Srbiju jer je ona stabilna zemlja sa rastućom ekonomijom, malom inflacijom i skoro nepostojećim budžetskim deficitom.

Kada se radi o razvoju poslovanja, ocenio je Dačić, Srbija je napravila značajan napredak i proglašena je 2016. godine svetskim liderom po broju stvorenih radnih mesta, zasnovanih na stranim investicijama i dodao da je Srbija je „komunikacijski centar“ za Jugoistočnu Evropu i ima veoma povoljne sporazume o slobodnoj trgovini sa Evropskom unijom, Rusijom, Turskom…

Dačić je istakao da će naredne godine biti obeleženo 70 godine diplomatskih odnosa Srbije i Indije i dodao da sve zemlje imaju tradicionalno prijateljske odnose, kao i da je Srbija svesna da joj Indija nije okrenula leđa u najtežem periodu 90-ih godina.

„Mi veoma cenimo podršku Indije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i našim naporima na rešavanju pitanja Kosova i Metohije kroz dijalog. Sa druge strane, Srbija dosledno podržava Indiju na multilateralnim forumima i borbi protiv terorizma“, rekao je on.

Odraz tako bliskih odnosa jeste i veoma važna odluka koju je Srbija donela – da se jednostrano ukinu vize za građane Indije na vreme koje ne prelazi 30 dana, što će značajno pridoneti većem broju razmene radnika, poboljšati privredne veze, podstaći rast investicija i značajno proširiti obim saradnje u oblasti turizma, zaključio je Dačić.

 

Izvor: rtv.rs

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*