SRBIJA I RUSIJA POTPISALE MEMORANDUM O SARADNJI U OBLASTI OSMATRANJA ZEMLJE IZ KOSMOSA

VLADA SRBIJE

KAZANJ, 6. mart 2020. – Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i generalni direktor ruske državne kompanije „Glonass“ Igor Anatolijevič Milaševski potpisali su Memorandum o saradnji u primeni inovacija i novih tehnologija u oblasti lokacijsko baziranih servisa.

 

Ovim Memorandumom biće omogućen razvoj inovativne tehničke infrastrukture i inteligentnih servisa u oblasti osmatranja zemlje iz kosmosa radi unapređenja stanja u brojnim oblastima privrede i javne uprave.

VLADA SRBIJE

 

„Srbija želi da po uzoru na ruske partnere razvija sistem satelitskih i geolokacijskih servisa, a potpisivanje ovog Memoranduma omogućiće da se digitalna znanja i informacije razmenjuju u korist poboljšanja kvaliteta života običnog čoveka“, rekao je Popović.

 

On je istakao da će ovom saradnjom biti omogućeno uvođenje savremenih inovativnih tehnologija u svim segmentima tržišta lokacijsko baziranih usluga i pozicioniranja.

 

„Kosmičke tehnologije i geoprostorni podaci primenjuju se da olakšaju posao poljoprivrednicima, da omoguće bezbedniji i jeftiniji transport, povećaju bezbednost na putevima, olakšaju navigaciju i kretanje, kao i da javne servise koje pružaju državne službe učine jeftinijim i efikasnijim“, kazao je Popović.

VLADA SRBIJE

 

On je ukazao na to da je saradnja Srbije i Rusije u ovoj oblasti usmerena na razvoj i unapređivanje inovativnih inteligentnih geolokacijskih sistema i servisa na konceptima univerzalnosti i otvorenosti.

 

„Želimo da razvijamo saradnju u ovoj oblasti sa partnerima iz celog sveta, a posebno sa Rusijom, koja je jedan od lidera po broju satelita sa kojih možemo da dobijamo podatke važne za brojne oblasti poljoprivrede, građevinarstva, urbanizma, meterologije, katastra, kao i primene smart siti rešenja u urbanim sredinama „, naveo je Popović.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*