Srbija otvara još dva poglavlja sa EU

Srbija će u ponedeljak, 11. decembra, u Briselu otvoriti dva nova poglavlja u pregovorima o članstvu sa EU.

Na sastanku stalnih predstavnika zemlja članica EU (COREPER) na ambasadorskom nivou bez rasprave je potvrđena saglasnost svih 28 država Unije da Srbija u ponedeljak na Međuvladinoj konferenciji otvori dva nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU.

Radi se o poglavlju 6 koje pokriva oblast prava privrednih društava i poglavlje 30 koje govori o ekonomskim odnosima sa inostranstvom, prenosi 021.

Iako je i poglavlje 33 o finansijskim i budžetskim odredbama do poslednjeg trenutka bilo predmet razmatranja među državama članicama, Tanjug saznaje da pet članica Unije nije dalo „zeleno svetlo“ za njegovo otvaranje. Prema diplomatskim izvorima agencije u Briselu, među članicama koje ovoga puta nisu odobrile otvaranje ovog poglavlja nalaze se Nemačka i Francuska.

Diplomatski izvori dodaju da te zemlje nisu zadovoljne napretkom koji je Srbija ostvarila u oblasti vladavine prava, odnosno u ispunjavanju Akcionog plana za poglavlje 23 koje se odnosi na pravosuđe i osnovna prava. Izveštaj o napretku u poglavljima 23 i 24 zemljama članicama prošlog meseca podnela je Evropska komisija.

Kako prenosi 021, u Briselu ponavljaju da je napredak u poglavljima 23 i 24 koja se tiču vladavine prava u zemlji i poglavlju 35 koje prati normalizaciji odnosa Beograda i Prištine uslov za dalji napredak Srbije u celokupnim pristupnim pregovorima.

Do ovoga trenutka Srbija je u pregovorima o članstvu sa EU otvorila 10 poglavlja od koji su dva privremeno zatvorena.

Ukupan broj poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije sa EU je 35.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*