Srbija posvećena razvoju digitalne infrastrukture

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Tatjana Matić poručila je danas da je Srbija posvećena razvoju digitalne infrastrukture i unapređenju regulative u oblasti razvoja elektronskih komunikacija, digitalnih usluga i digitalnog društva.

Matić je, povodom Svetskog dana telekomunikacija i informacionog društva (World Telecommunication and Information Society Day – WTISD), ukazala na to da pravo na internet u vremenu u kojem živimo predstavlja jedno od osnovnih ljudskih prava.

Značaj povezanosti koju nam omogućavaju nove tehnologije posebno je izražen u pandemijskom periodu, tokom kojeg je društveno funkcionisanje bilo izuzetno otežano van digitalnih tokova, podsetila je ona.

Ministarka je naglasila da je, upravo zahvaljujući opredeljenosti Vlade Srbije za digitalizaciju, država uspela da savlada brojne probleme koje su nametnule pandemijske okolnosti i da sačuva privredu, obrazovanje i druge društvene procese.

Ona je, povodom ovogodišnje teme WTISD: „Ubrzanje digitalne transformacije u izazovnim vremenima“ („Accelerating Digital Transformation in challenging times“), podsetila na to da je Srbija jedna od prvih zemalja u Evropi koja je svojim građanima omogućila digitalne sertifikate o vakcinaciji i testiranju na koronavirus, koji su u potpunosti usaglašeni sa preporukama Evropske komisije.

Prema njenim rečima, jedan od glavnih izazova sa kojima se suočava Srbija, kao i Evropa i čitav svet, jeste premošćavanje digitalnog jaza između urbanih i ruralnih područja.

Matić je navela da je, shodno tome, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija pokrenulo projekat izgradnje širokopojasne mreže u ruralnim područjima.

Ona je precizirala da će u okviru prve faze projekta biti obezbeđen ultrabrzi internet za 90.000 domaćinstava u ruralnim područjima, a u okviru druge faze za još približno 135.000 domaćinstava, uz obezbeđivanje osnovnog pristupa internetu za 65.000 domaćinstava.

Takođe, krajem tekuće godine očekujemo sprovođenje aukcije za 5G mrežu koja će doprineti razvoju industrija, kao i samih ruralnih područja, rekla je ministarka i dodala da su sprovedene brojne aktivnosti u cilju postizanja potpune usklađenosti naše regulative sa evropskom.

Prema njenim rečima, pripremljena je Strategija razvoja informacionog društva i informacione bezbednosti u Republici Srbiji za period 2021–2026, a u toku je izrada novog zakona o elektronskim komunikacijama čije se usvajanje planira do kraja ove godine.

Svetski dan telekomunikacija i informacionog društva obeležava se od 1969. godine, 17. maja, na godišnjicu potpisivanja prve Međunarodne telegrafske konvencije 1865. godine i na dan formiranja Međunarodne unije za telekomunikacije u Parizu, čiji je Srbija član od osnivanja.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*