Srbija spremna za konferenciju „Stokholm+50“

Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović otvorila je danas u Botaničkoj bašti „Jevremovac“ završne nacionalne konsultacije, organizovane u okviru priprema Srbije za učešće na predstojećoj globalnoj konferenciji “Stokholm+50: zdrava planeta za prosperitet svih – naša odgovornost, naša prilika”.

Preporuke prikupljene tokom niza dijaloga biće uključene u nacionalni izveštaj, koji će delegacija Srbije predstaviti na konferenciji u Stokholmu, koja će biti održana 2. i 3. juna.

Vujović je iskazala zahvalnost svima koji su se odazvali pozivu Ministarstva i dali doprinos u konsultacijama, koje su bile dobra prilika da kroz dijalog različitih aktera dođemo do zajedničkih zaključaka, istaknemo najvažnije ekološke probleme i preporuke za njihovo rešavanje.

Kroz otvorene dijaloge, čuli smo glas svih učesnika i to će se uzeti u obzir prilikom kreiranja nacionalnih politika i planova u oblasti zaštite životne sredine, ukazala je ministarka.

Prema njenim rečima, mladi su tokom konsultacija pokazali veliko interesovanje i motivisani su da učestvuju u nalaženju rešenja za izazove u ovoj oblasti, zbog čega su treće nacionalne konsultacije posvećene upravo njima.

U Srbiji je, kako je podsetila, u prethodnom periodu ostvaren značajan napredak u rešavanju ekoloških problema, ali i usklađivanja regulative sa EU propisima, što je rezultiralo otvaranjem Klastera 4, u okviru kojeg je i Poglavlje 27, koje se odnosi na životnu sredinu i klimatske promene.

Ambasadorka Švedske u Srbiji Anika Ben David objasnila je da Vlada Švedske, kroz organizaciju ovog međunarodnog skupa, želi da mobiliše globalne i lokalne ekološke akcije za našu planetu i budućnost.

Ona je podvukla da je Srbija izabrana kao zemlja gde se organizuju konsultativni dijalozi tokom priprema za pomenutu konferenciju.

Stalna predstavnica UNDP u Srbiji Fransin Pikap ukazala je na to da je, zahvaljujući podršci Švedske i partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, okupljeno više od 500 predstavnika nacionalnih i lokalnih institucija, civilnog društva, privatnog sektora, akademske zajednice i mladih.

To nam je potvrdilo da u Srbiji postoji veliko interesovanje za očuvanje životne sredine i hvatanje u koštac sa klimatskim promenama. Verujem u to da će preporuke učesnika nacionalnih konsultacija pomoći Srbiji da pronađe put ka održivoj i zelenoj budućnosti, na dobrobit njene privrede i građana, zaključila je ona.

Teme u okviru nacionalnih konsultacija bile su zaštita biodiverziteta, klimatske promene, zelena transformacija privrede, povezanost životne sredine i javnog zdravlja i uloga mladih u zaštiti životne sredine.

U sklopu današnjih konsultacija održane su i dve panel-diskusije povodom Svetskog dana pčela, koji se obeležava danas, i Međunarodnog dana zaštite biodiverziteta, koji se obeležava 22. maja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*