Srbija svoju budućnost vidi u Evropskoj uniji

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Nebojša Stefanović poručio je danas da Srbija svoju budućnost vidi u Evropskoj uniji i da je punopravno članstvo spoljnopolitički cilj naše zemlje.

Srbija svoju budućnost vidi u Evropskoj uniji

Autor: Tanjug

Stefanović je, obraćajući se na Konferenciji ministara odbrane Grac formata u Kremsu, u Austriji, istakao da je proces evropskih integracija jedan od ključnih katalizatora društvenog i ekonomskog razvoja, koji ujedno doprinosi sveukupnom unapređenju nacionalne bezbednosti i odbrane.

On je iskazao zahvalnost Ministarstvu odbrane Austrije i ministarki Klaudiji Taner na kontinuiranoj podršci koju ta zemlja, kao članica Evropske unije, pruža državama regiona.

Srbija, kako je poručio, podržava otpočinjanje i završetak pregovora o pristupanju Evropskoj uniji sa svim državama u našem regionu, i smatra da je to ključna stvar, ne samo za bezbednost, već i za ekonomiju.

Prema njegovim rečima, mnoštvo savremenih bezbednosnih pretnji, od kojih najveći broj ima transnacionalni karakter, nameće potrebu za saradnjom svih država u regionu, Evropi i svetu.

Potpredsednik Vlade je podvukao da nije moguće dati sveobuhvatan odgovor na hibridne pretnje, terorizam, verski ekstremizam, a posebno izazove poput pandemije kovida i migracije, kroz izolovani nastup jedne ili grupe država.

Upravo zbog toga Srbija prepoznaje važnost i ovog multilateralnog formata, zasnovanog na principima otvorenog i konstruktivnog dijaloga, usmerenog ka udruživanju kapaciteta, izgradnji poverenja i približavanju regiona evrointegracionim procesima, objasnio je on.

Kao država kandidat za članstvo u EU, kako je rekao, Srbija je uskladila određene aspekte Strategije nacionalne bezbednosti i Strategije odbrane sa Globalnom strategijom za spoljnu i bezbednosnu politiku Evropske unije.

Stefanović je podsetio na to da se naredne godine navršava deset godina od prvog upućivanja pripadnika Ministarstva odbrane Srbije u mirovne misije i operacije pod okriljem EU.

U navedenom periodu, pružili smo podršku realizaciji šest različitih misija i operacija pod vođstvom EU, ukazao je on i dodao da danas Srbija učestvuje u tri misije i operacije Unije.

Takođe, kako je napomenuo, do kraja ove godine bićemo svrstani među osnivače Multinacionalnog helikopterskog centra za obuku, sa sedištem u Sintri, u Portugaliji.

Prema njegovim rečima, saradnja sa EU ogleda se i kroz aktivno učešće predstavnika Srbije na sastancima Vojnog komiteta EU, Konferencijama za generisanje snaga EU, kao i na sastancima Konferencije za koordinaciju i Zajednice borbenih grupa EU u Briselu.

Među važnim projektima koji su doprineli regionalnoj saradnji, Stefanović je istakao i uspostavljanje i funkcionisanje Balkanskih vojnomedicinskih snaga, koje su punu operativnu sposobnost postigle za vreme mandata Srbije.

Kada su u pitanju budućnost i dalji pravci saradnje Srbije sa EU, Ministarstvo odbrane sa velikim interesovanjem prati odluke Unije kojima se kroz različite integrativne procese i inicijative jača njena bezbednosna i odbrambena dimenzija, naveo je potpredsednik Vlade.

Srbija svoju budućnost vidi u EU i jasno smo opredeljeni za evropski put. Osim onoga što mi moramo da uradimo, nadamo se da će i Austrija još glasnije pozvati i sve druge članice EU, posebno one koje možda oklevaju, da podrže zemlje našeg regiona na putu evrointegracija, jer nam je potrebna  snažnija podrška, poručio je on.

Stefanović je podsetio na to i da Srbija uspostavlja sve intenzivniju saradnju u svim aspektima sa zemljama našeg regiona, jer smo svesni da sami moramo graditi ekonomski jake države, koje su kvalitetna mesta za život naših građana.

Inicijativa predsednika Vučića za otvoreni Balkan, kako je ocenio,  predstavlja odličan primer inicijative i ozbiljan podsticaj u daljem ekonomskom razvoju naših prostora.

Taner je naglasila da Evropska unija bez Zapadnog Balkana ostaje nedovršena, i poručila da će se Austrija i u budućnosti snažno zalagati za nastavak evropskih integracija, a da će oblici saradnje koji su ministri odbrane danas ugovorili podržati izgradnju otpornosti na Zapadnom Balkanu.

Ministri odbrane Austrije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije potpisali su danas Zajedničku deklaraciju, kojom je dat impuls saradnji i dijalogu u oblasti bezbednosti i odbrane za naredni period.

Predviđena je bliža saradnja kroz zajedničke projekte i stavljanjem na raspolaganje nacionalnih kapaciteta ostalim državama učesnicama ovog formata. Bliža saradnja ovim putem posredno će doprineti i EU integracijama regiona.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*