Srbija u Nemačkoj ima pouzdanog partnera i podršku na putu ka EU

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić je u razgovoru sa poslanikom nemačkog Bundestaga Peterom Bejerom izrazila zadovoljstvo stalnim jačanjem bilateralnih odnosa i saradnje dveju zemalja, pre svega u oblasti ekonomije.

Brnabić je naglasila da porast nemačkih investicija i broj kompanija iz te zemlje, koje u Srbiji zapošljavaju približno 50.000 radnika, svedoče o tome da reforme koje sprovodimo daju rezultate i ulivaju poverenje investitorima.

Kada je reč o reformama, predsednica Vlade je navela da je Srbija posvećena jačanju vladavine prava, kao stubu napretka svake uređene i odgovorne države i osnovi za dalji ekonomski razvoj.

Ona je naglasila da je Srbija pri izmeni ustavnih amadmana poštovala sve procedure i usvojila preporuke Venecijanske komisije, kako bi promene bile urađene u skladu sa najboljom praksom i donele očekivane rezultate.

Cilj je, kako je naglasila, da Srbija dobije nezavisno i odgovorno sudstvo, u najboljem interesu države i njenih građana.

Sagovornici su se saglasili da mediji imaju veoma važnu ulogu u sprovođenju reformi u Srbiji, a premijerka je izrazila očekivanje da će kontinuirani dijalog predstavnika Vlade Srbije i medijskih udruženja dovesti do usvajanja medijske strategije koja će u potpunosti urediti ovu oblast.

Brnabić je izrazila zahvalnost predstavnicima OEBS-a i Fondacije „Konrad Adenauer“ na podršci i pomoći pri izradi ovog važnog dokumenta.

Ona je ocenila da je pitanje statusa Kosova i Metohije jedina tačka razilaženja u našim bilateralnim odnosima, a da je Srbija u potpunosti posvećena normalizaciji odnosa sa Prištinom i postizanju kompromisnog i održivog rešenja.

Srbija veoma ceni podršku Nemačke regionalnoj saradnji, rekla je Brnabić i posebno istakla značaj koji Berlinski proces ima za stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana.

Poslanik nemačkog Bundestaga je naglasio da Nemačka snažno podržava evrointegracije Srbije i poručio da Srbija u Nemačkoj ima pouzdanog partnera i podršku na putu ka Evropskoj uniji.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*