Srbija unapredila borbu protiv pranja novca, ostaju manji nedostaci

(Wikipedia)

STRAZBUR – Srbija je unapredila mere za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma i pokazala značajan napredak u nivou usaglašenosti sa standardima Operativne grupe za finansijske akcije (FATF), navedeno je u danas objavljenom izveštaju tela Saveta Evrope MANIVAL.

MANIVAL se bavi procenom usaglašenosti nacionalnih sistema za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma država članica SE sa međunarodnim standardima.

Navedeno je da su pozitivni koraci koje su načinile vlasti za rezultat imale da Srbija iz kategorije „delimično usklađene“ zemlje pređe u „u velikoj meri usklađene“, u četiri oblasti koje se odnose na delatnost nefinansijskih preduzeća i profesija, kao i međunarodnu saradnju.

Međutim, u oblasti novih tehnologija, gde su uvedeni novi međunarodni zahtevi za virtuelnu imovinu, rejting Srbije je spušten.

Fokus novog izveštaja o Srbiji bile su obaveze advokata i notara u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma, uslovi za ulazak na tržište za računovođe i agente za nekretnine, međunarodna saradnja finansijskih supervizora.

MANIVAL je procenjivao niz zakonodavnih, regulatornih i institucionalnih mera Srbije u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma ali zbog proceduralnih ograničenja nije ocenio stepen u kome se one stvarno i primenjuju.

Među pozitivnim pomacima MANIVAL navodi proširenje obima subjekata koji imaju obavezu da sprovode „dubinsko ispitivanje“ klijenata na notare i advokate, kao i izmenu regulative za kazina, sve u cilju borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Navodi se i da je Srbija preduzela neophodne mere u oblasti licenciranja računovođa i agenata za nekretnine, a kako bi se sprečili kriminalci i sa njima povezana lica da se profesionalno akredituju i da imaju značajan ili kontrolni interes ili funkciju u upravi takvih preduzeća.

U oblasti međunarodne saradnje, finansijski supervizori su sada „jasno ojačani“ da sarađuju sa stranim partnerima, ocenjuje se u izveštaju, prenela je Beta.

MANIVAL je, kako je navedeno, registrovao značajan napredak u sprovođenju novih zahteva za virtuelnu imovinu, ali da ima i strateških nedostataka, pa je Srbija u toj oblasti pala u kategoriju „delimično usaglašene“ iz kategorije „u velikoj meri usaglašena“.

„Sve u svemu, Srbija je uspela da ispuni opšta očekivanja MANIVAL da otkloni većinu, ako ne sve, nedostatke tehničke usklađenosti u roku od pet godina od usvajanja izveštaja o uzajamnoj evaluciji“, ocenjeno je u naknadnom izveštaju tela Saveta Evropa.

Srbija se u potpunosti usaglasila sa pet od 40 preporuka FATF, a manji nedostaci su ostali u sprovođenju 34 preporuke, gde je zemlja „u velikoj meri usklađena“.

Jedna preporuka, o novoj tehnologiji, ostala je „delimično usaglašena“ i Srbija nema nijednu ocenu „nije usaglašena“.

Srbija će za dve godine izvestiti MANIVAL o daljem napretku u sprovođenju mera za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*