Srbiji predat prvi Štadlerov brzi voz

BEOGRAD: Srbiji je danas predat novi Štadlerov brzi voz, prvi od ukupno tri koja su kupljena od švajcarske kompanije „Stadler Bušnang AG“, a primopredaji je prisustvovao predsednik Aleksandar Vučić.
f
Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Brzi voz može da ide brzinom od 200 kilometara na sat i prvi je dabl-deker, odnosno voz na sprat, koji će saobraćati prugama u Srbiji.

Voz je opsosobljen za ETCS (Evropski sistem upravljanja vozovima) – oblik signalizacije koji koriste mnoge evropske zemlje koje mogu upravljati vozovima iz centra.

U Srbija vozu ističu da će Srbija dobila prvo voz prilagođen tom sistemu.

Primopredaji brzog voza u železničkoj stanici „Novi Beograd,“ prisustvovali su ministar građevine, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, grafinačelnik Beograda Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, predstavnici kompanije „Stadler Bušnang AG“ i ambasade Švajcarske u Beogradu.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Takođe prisustvovali su i bivši nemački kancelar Gerhard Šreder i ambasador Švajcarske Urs Šmid.

Inače, brzi voz je stigao u sredu 27.oktobra u Suboticu, a preostala dva voza trebalo bi da budu isporučeni do kraja godine.


Vučić: Brze pruge i moderni vozovi – nova slika Srbija

Predsednik Aleksandar Vučić provozao se danas novim Štadlerovim brzim vozom, koji je ta švajcarska kompanija predala Srbiji, i istakao da su brze pruge i moderni vozovi nova slika naše zemlje, kao i da će prva deonica brze pruge ka Budimpešti, od Beograda do Novog Sada biti otvorena za saobraćaj krajem februara ili 1. marta.

Vučić je tokom vožnje, zajedno sa predstavnicima Štadlera, srpskih železnica i medija, u razgovoru sa bivšim nemačkim kancelarom Gerhardom Šrederom rekao da su je početak saobraćaja na brzoj pruzi velika promena za građane Srbije.

Voz je fantastičan i veoma udoban, prokomentarisao je predsednik tokom vožnje od železničke stanice Novi Beograd do stanice Beograd Centar u Prokopu.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

„San postao realnost, moderni vozovi na prugama u Srbiji“

Vučić je izjavio da novi, moderni vozovi, koji će novim srpskim prugama ići 200 kilometara na sat, od kojih će jedan oko 1. marta biti u komercijalnoj upotrebi od Beograda do Novog Sada, znače novo vreme i novu Srbiju i nešto na šta ćemo polako početi da se navikavamo – da je naša zemlja uspešna.

“Viktor Igo je rekao da snovi stvaraju budućnost. Mi smo decenijama uništavali sopstvene resurse, nestajale su nam pruge, nismo ih održavali, a kamoli obnavljali… Vozovi nam bili stari I staromodni, da smo bili srećni kada bismo prelazili 26 km na sat…”, rekao je Vučić.

Danas, suprotno tome, Srbija može da se pohvali kupovinom tri ovakve fantastične garniture vozova, vredne gotovo 52 miliona evra, kojima ćemo uskoro moći da se vozimo po najmodernijim prugama.

Predsednik kaže da će oko 15. novembra početi testiranje pruge Beograd – Stara Pazova, a da oko Božića 2022. godine će krenuti i testiranja pruge Stara Pazova – Novi Sad te da očekuje da će danas promovisani brzi voz u komercijalnoj upotrebi biti oko 1. marta sledeće godine.

Nadovezao se na reči ambašador Švajcarske koji je rekao da novi vozovi znače novu eru za Srbiju, poručujući da oni znače i novu Srbiju, novo vreme i nešto na šta nismo navikli, ali ćemo početi da se navikavamo – da Srbija bude uspešna.

Vučić je istakao da Srbija jedina u regionu ima ovakve vozove, moderne, luksuzno opremljene, na sprat, sa mestom za bicikle, prtljag, aparatima za kafe, sokove…

“Ovo je velika novina i pokazuje koliko smo zemlju uspeli da promenimo za nekoliko godima, promenili očekivanja ljudi, jer toliko toga možete da uradite kada verujete u sebe, svoj narod i sopstvene mogućnosti”, rekao je Vučić.

On je zahvalio Šavajcarskoj i na pomoći koju je pružila Srbiji u uvođenju dualnog obrazovanja, koje nam daje prednost u odnosu na druge zemlje.

“Ponosan sam što će ovi najbolji vozovi saobraćati srpskim prugama.

Snovi prostaju realnost kad veruje u njih, borite se za njihovo ostvarenje, sigurni da radom to možte da postignete”, rekao je Vučić.

Dodao je da će takvi vozovi saobraćati i ka Nišu, Dimitrovgradu, Preševu…

“Gledaćemo da Srbija ide brže napred, i brže nego do sada”, poručio je predsednik Srbije.


Nakon predstavljanja karakteristika brzog voza, organizovana je probna vožnja do Železničke stanice „Beograd Centar“.

Ugovor sa kompanijom“ Stadler“ o nabavci brzih vozova potpisan je u aprilu ove godine.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Vozovi će saobraćati na brzoj pruzi Beograd – Novi Sad koja će, kako je najavljeno, građevinski biti završena do kraja godine.

Nakon toga sledi testiranje brze pruge i vozova, a građani će do marta moći da putuju novim i modernim vozovima. Putovanje između Beograda i Novog Sada trajaće samo pola sata.

Jedini ponuđač koji je dostavio ponudu na tender za nabavku vozova bio je renomirani švajcarski proizvođač Štadler, sa ponuđenom cenom od 62,2 miliona evra (62.197.200 evra sa PDV-om).

U pitanju su tri najsavremenije, dvospratne elektromotorne garniture, izuzetnog komfora.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

U vozu ima ukupno 316 sedišta, uključujući i mesta za smeštaj osoba sa smanjenom pokretljivošću.

Takođe, postoji vifi internet, displeji koji pokazuju zauzetost sedišta i mini bar.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Karta će, prema ranijim najavama, koštati najverovatnije oko 1.000 dinara.

„Dva puta dnevno će građani moći da putuju direktno od Beograda do Novog Sada i stignu za 30 minuta i to će koštati oko 1.000 dinara, bez mnogo stajanja. Neki vozovi će se zaustavljati na više stanica i vožnja će biti jeftinija, a trajace oko 48 do 52 minuta“, rekao je ranije Momirović.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*