Srbiji zajam od 100 miliona evra za infrastrukturu

Upravni odbor Grupe Svetske banke (SB) odobrio je Srbiji zajam od 119 miliona dolara (100 miliona evra) za Program unapređenja efikasnosti i održivosti infrastrukture, saopšteno je iz te međunarodne finansijske institucije.

Zahvaljujući novim sredstvima, Srbija će moći bolje da održava 8.000 kilometara puteva i poboljša energetsku efikasnost u 234 javna objekta, navodi se u saopštenju Svetske banke dostavljenom Tanjugu.

Članovi Upravnog odbora SB su na jučerašnjoj sednici konstatovali da je Srbija zainteresovana za poboljšanje efikasnosti i održivosti infrastrukture, naročito u sektoru saobraćaja i energetike, kako bi doprinela dugoročnoj konkurentnosti srpske privrede i stvorila rast i nova radna mesta.

„Srbija je na raskrsnici jugoistočne Evrope i očekuje se da će poboljšanje njene putne mreže dati glavni doprinos stalnom ekonomskom rastu, ne samo u Srbiji, već i u regionu“, izjavio je Stiven Ndegva, menadžer Svetske banke za Srbiju.

„Ova operacija će obezbediti očuvanje putne mreže, i pre svega suštinsku primenu modernog pristupa održavanju u Srbiji. Pored toga, poboljšaće se energetska efikasnost i sigurnost u renoviranim javnim zgradama“, dodao je on.

Ovaj program će, kakao se navodi u saopštenju, podržati Srbiju da poboljša upravljanje i održivosti javne infrastrukture, sa fokusom na sektor transporta i energetike.

Saobraćajna komponenta se fokusira na podršku naporima za modernizaciju načina održavanja puteva, pružajući zemlji pomoć u prelasku sa tradicionalnog održavanja na ugovaranje održavanja zasnovano na učinku.

To će rezultirati boljim planiranjem, ugovaranjem i fiskalnom disciplinom Javnog preduzeća Putevi Srbije i obezbediće veću sigurnost na srpskim putevima.

Energetska komponenta podržava vladin program za rekonstrukciju i unapređenje javnih objekata u državnom vlasništvu poboljšanjem energetske efikasnosti i bezbednosti u 234 javne zgrade širom Srbije i jačanjem kapaciteta za implementaciju programa.

Renovirane zgrade – među kojima su bolnice i klinike, škole i vrtići i druge društvene ustanove – imaće niže račune za struju, poboljšano stanje objekata (bolje osvetljenje i grejanje), duži radni vek trajanja i biće bezbednije (strukturno i u pogledu zaštite od požara), navodi se u saopštenju Svetske banke.

 

Izvor: rtv.rs

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*